Соціальна обумовленість протидії наркозлочинності - Гладкова, Є. О.; Gladkova, Ye. O.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-4621-1738 (Фонові для злочинності явища: запобігання та протидія : зб. тез доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 27 квіт. 2018 р.). – Харків : ХНУВС, 2018. – С. 30-31, 2018)
Досліджено особлива соціальна небезпека наркозлочинності, яка полягає в її здатності породжувати негативні для суспільства наслідки. Ця властивість має кілька аспектів: медико-біологічний, соціальний і психологічний. Зауважено, що наркотики грають роль каталізатора злочинності, а також іншої девіантної поведінки. Йдеться про такі прояви соціальної патології, як суїциди, різні форми сексуальних відхилень, соціальний паразитизм. Саме це і є основним чинником, що зумовлює необхідність вжиття заходів цілеспрямованої і наступальної протидії наркозлочинності з боку держави і суспільства.

The special social danger of drug crime, which consists in its ability to generate negative consequences for society, has been studied. This property has several aspects: medical and biological, social and psychological. It has been noted that drugs act as a catalyst for crime and other deviant behavior. These are manifestations of social pathology, such as suicides, various forms of sexual deviations, and social parasitism. This is the main factor that determines the necessity implementation of targeted and offensive countermeasures against drug crime by the state and society.

Исследована особая социальная опасность наркопреступности, заключающаяся в ее способности порождать негативные для общества последствия. Это свойство имеет несколько аспектов: медико-биологический, социальный и психологический Замечено, что наркотики играют роль катализатора преступности и другого девиантного поведения. Речь идет о таких проявлениях социальной патологии, как суициды, различные формы сексуальных отклонений, социальный паразитизм. Именно это и является основным фактором, обуславливающим необходимость принятие мер целенаправленного и наступательного противодействия наркопреступности со стороны государства и общества.
Гладкова, Є. О. Соціальна обумовленість протидії наркозлочинності / Євгенія Олексіївна Гладкова // Фонові для злочинності явища: запобігання та протидія : зб. тез доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 27 квіт. 2018 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; Кримінол. асоц. України. – Харків : ХНУВС, 2018. – С. 30-31.
Keywords: Кримінологія. Criminology. Криминология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; наркозлочинність; drug crime; наркопреступность; протидія наркозлочинності; combating drug crime; противодействие наркопреступности; наркоманія; addiction; наркомания; медико-біологічний аспект; medical and biological aspect; медико-биологический аспект; соціальний аспект наркозлочинності; social aspect of drug crime; социальный аспект наркопреступности; психологічний аспект; psychological aspect; соціальна обумовленість