Особливості залучення експерта під час розслідування військових злочинів - Бершов, Г. Є.; Bershov, H. Ye. (Наше право. - 2022. - № 1. - С. 236-240, 2022)
У статті підкреслено, що використання спеціальних знань є характерними і для досудового розслідування військових злочинів, оскільки цей процес потребує від слідчого знання багатьох аспектів урегулювання порядку проходження військової служби та особливостей несення такої служби. Встановлено, що однією з форм використання спеціальних знань під час розслідування військових злочинів є залучення експерта до кримінального провадження. З’ясовано, що залученню експерта як формі використання спеціальних знань узагалі та під час розслідування військових злочинів зокрема властиві ознаки, які визначають її сутність і специфіку. Підкреслено, що діяльність із залучення експерта під час досудового розслідування військових злочинів є поетапною та включає дії з підготовки об’єктів та інших матеріалів, необхідних для призначення експертизи; призначення судової експертизи; оцінку висновку експерта. Встановлено, що під час розслідування військових злочинів для вирішення завдань кримінального провадження та з’ясування в повному обсязі обставин, що підлягають доказуванню, експерт може залучатися для проведення таких видів судових експертиз: технічної експертизи документів; товарознавчої експертизи військового майна, техніки та обладнання; військової експертизи; судово-психологічної, судово-медичної експертиз тощо.

In the article it has been emphasized that the use of special knowledge is also characteristic of the pretrial investigation of military crimes, since this process requires the investigator to know many aspects of the regulation of military service and the features of such service. It has been established that one of the forms of using special knowledge during the investigation of military crimes is the involvement of an expert in criminal proceedings. It has been found that the involvement of an expert as a form of using special knowledge in general and during the investigation of military crimes in particular has characteristics that determine its essence and specificity. It has been emphasized that the activity of involving an expert during the pre-trial investigation of military crimes is phased and includes actions for the preparation of objects and other materials necessary for the appointment of expertise; appointing a forensic examination; assessment of the expert’s opinion. It has been established that during the investigation of military crimes in order to solve the tasks of criminal proceedings and find out in full the circumstances to be proven, an expert can be involved in conducting the following types of forensic examinations: technical examination of documents; commodity examination of military property, equipment and equipment; military expertise; forensic psychological, forensic medical examination, etc.

Определены особенности привлечения эксперта при расследовании военных преступлений.
Features of involving an expert during the investigation of military crimes
Keywords: військові злочини; спеціальні знання; форми використання; процесуальна форма; залучення експерта; судова експертиза; military crimes; special knowledge; forms of use; procedural form; involvement of an expert; forensic examination; военные преступления; специальные знания; формы использования; процессуальная форма; привлечение эксперта; судебная экспертиза