Health Care Guaranteeing as Important Factor of Social Security - Teremetskyi, V. I.; Теремецький, В. І.; Batryn, O. V.; Батрин, О. В.; Samilyk, L. O.; Seleznova, O.; Meniv, L.; Milevska, A. (Journal of Pioneering Medical Sciences. – 2023. – Vol. 13, Issue 1. – P. 47-52, 2023)
Стаття спрямована на комплексне дослідження системи охорони здоров’я як важливого чинника соціального забезпечення та розробку сучасної парадигми її розвитку. Визначено фактори, що негативно впливають на стан здоров’я та соціальну безпеку населення в цілому. Проаналізовано тенденції до скорочення чисельності медичних працівників та запропоновано заходи щодо покращення кадрового забезпечення галузі. Доведено необхідність оцифрування даних, медичної статистики та маршрутизації пацієнтів. Підкреслено, що основою національних інтересів має бути соціальна безпека як колективна здатність протидіяти можливим ризикам, посилена належним рівнем надання медичної допомоги за допомогою конкретних організаційно-правових заходів. Запропоновано застосувати комплексний загальнодержавний підхід до забезпечення належного рівня системи охорони здоров’я, який полягає у забезпеченні населення якісною та доступною медичною допомогою, формуванні єдиного медичного простору, впровадженні інформаційно-комунікаційних систем та інших правових актів. та фінансові механізми функціонування галузі відповідно до потреб часу.

The article aims to comprehensively study the health care system as an important factor of social security and elaborate a modern paradigm of its development. The factors that negatively affect the population’s health and social security in general have been identified. Tendencies to reducing the number of medical employees have been analyzed, and measures to improve the sector’s staffing have been suggested. The necessity of digitizing data, medical statistics, and patient routing has been proved. It has been emphasized that the basis of national interests should be social security as a collective ability to counteract possible risks enhanced by the appropriate level of health care provision with the help of specific organizational and legal measures. It has been offered to apply an integrated nationwide approach for guaranteeing the proper level of the health care system, which is to provide the population with high-quality and affordable medical care, forming a unified medical space, implementing information and communication systems and other legal and financial mechanisms for the functioning of the sector by the needs of the time.

Целью статьи является комплексное исследование системы здравоохранения как важного фактора социальной безопасности и разработка современной парадигмы ее развития.
Keywords: publikatsii u WoS; Unified medical space; Social determinants of health; Digitization of the health care sector; Guarantees of availability of medical care; health care; healthcare management; єдиний медичний простір; соціальні детермінанти здоров’я; цифровізація сфери охорони здоров’я; гарантії доступності медичної допомоги; охорона здоров’я; управління охороною здоров'я; здоров’я; охорона здоров’я; Україна