Кваліфікація незаконного переміщення, депортації цивільного населення та дітей на тимчасово окупованій території України - Шкурат, І. О.; Shkurat, I. O. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 17 травн. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 603-606, 2023)
Підкреслено, що для підвищення ефективності правового реагування та протидії незаконному переміщенню російською федерацією цивільного населення, а й особливо дітей з окупованих територій, необхідно удосконалити як чинну редакцію ст. ст. 438, 442 КК України, так і міжнародно-конвенційне визначення геноциду.

It is emphasized that in order to increase the effectiveness of the legal response and to counter the illegal displacement by the Russian Federation of the civilian population, and especially of children from the occupied territories, it is necessary to improve the current wording of Art. Art. 438, 442 of the Criminal Code of Ukraine, as well as the international convention definition of genocide.

Подчеркнуто, что для повышения эффективности правового реагирования и противодействия незаконному перемещению российской федерацией гражданского населения, а особенно детей с оккупированных территорий, необходимо усовершенствовать не только действующую редакцию ст. ст. 438, 442 УК Украины, но и международно-конвенционное определение геноцида.
Keywords: кваліфікація злочинів; qualification of crimes; квалификация преступлений; депортація цивільного населення; deportation of the civilian population; депортация гражданского населения; геноцид; genocide; діти; children; дети