Використання примусової та рабської праці : доцільність встановлення кримінальної відповідальності — актуальне питання для України в світлі її міжнародних зобов’язань - Лизогуб, Я. Г.; Lyzohub, Ya. G.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-9824-0798 (Прокуратура, людина, держава. – 2005. – №8. – С. 60-66, 2005)
Стаття присвячена питанню доцільності криміналізації таких суспільно небезпечних явищ, як примусова та рабська види праці людини. Автор обгрунтовує необхідність уведення до КК України відповідних норм про відповідальність за зазначенні дії. Наводяться аргументовані приклади з КК інших країн світу та міжнародного права.

The paper is devoted to the issue of the expediency of criminalization for such social dangerous phenomenon as compulsory and slave types of labor. The author gives proof on the necessity of insertion appropriate norms about responsibility for mentioned actions to the Criminal code of Ukraine. There reasoned examples are provided based on criminal legislation of other countries.

Статья посвящена вопросу целесообразности криминализации таких общественно опасных явлений, как принудительный и рабский вид труда человека. Автор обосновывает необходимость введения в УК Украины соответствующих норм об ответственности за указаные действия. Приводятся аргументированные примеры УК других стран мира и международного права.
Лизогуб, Я. Г. Використання примусової та рабської праці : доцільність встановлення кримінальної відповідальності — актуальне питання для України в світлі її міжнародних зобов’язань / Я. Г. Лизогуб // Прокуратура, людина, держава. – 2005. – №8. - С. 60-66.
Keywords: примусова праця; рабська праця; forced labor; використання праці; принудительный труд; рабство; slavery; slave labor; use of labor; рабский труд; использование труда; Кримінальне право. Criminal Law. Уголовное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; зарубіжний досвід; зарубежный опыт; foreign experience; кримінальна відповідальність; уголовная ответственность; criminal liability