Адаптація процедур перевірки кандидатів на службу в Національну поліцію України в умовах воєнного стану - Гайдук, С. О.; Haiduk, S. O. (Формування професійних компетентностей на міждисциплінарній основі в умовах глобальної нестабільності : зб. доп. за результатами наук.-практ. конф. (м. Кам’янське, 10 лют. 2025 р.). - Кам’янське: ГО МОПЛ, 2025. - С. 176-181, 2025)
У сучасних умовах воєнного стану в Україні виникає необхідність адаптації процедур відбору кандидатів на службу в Національну поліцію з урахуванням змінених викликів та загроз. Військові дії, мобілізація населення та зміни в безпековому середовищі вимагають оновлення підходів до оцінки професійної придатності, морально-психологічної стійкості, фізичної підготовки та правосвідомості кандидатів. У статті розглядаються особливості реформування механізмів перевірки майбутніх правоохоронців, враховуючи необхідність швидкого реагування на безпекові виклики, підвищення ефективності кадрової політики та забезпечення довіри громадськості до поліції. Акцент робиться на важливості посиленої перевірки біографічних даних, тестування на стресостійкість, детальнішого аналізу мотивації кандидатів та їхньої готовності діяти в екстремальних умовах. Окрему увагу приділено питанням юридичної відповідності оновлених процедур сучасним нормам національного та міжнародного права. Досліджуються методи підвищення об’єктивності та прозорості перевірок через впровадження сучасних цифрових технологій, використання поліграфа, психологічних тестів та інших інноваційних засобів оцінки. Аналізується міжнародний досвід у сфері підбору кадрів для правоохоронних органів в умовах кризових ситуацій та його адаптація до реалій України. Доведено, що оновлення підходів до перевірки кандидатів сприятиме посиленню оперативної спроможності поліції, забезпеченню суспільної безпеки та ефективному виконанню завдань правоохоронної діяльності в період воєнного стану.

In the current conditions of martial law in Ukraine, it is crucial to adapt the procedures for selecting candidates for service in the National Police, considering new challenges and threats. Military actions, population mobilization, and changes in the security environment necessitate updating approaches to assessing professional suitability, moral and psychological resilience, physical fitness, and legal awareness of candidates. This study examines the peculiarities of reforming candidate screening mechanisms, emphasizing the need for rapid response to security challenges, increasing personnel policy efficiency, and ensuring public trust in the police. Special attention is given to enhanced background checks, stress resistance testing, a more detailed analysis of candidates' motivation, and their readiness to act in extreme conditions. The legal compliance of the updated procedures with national and international law is also explored. The research highlights methods for increasing the objectivity and transparency of the selection process through the implementation of modern digital technologies, the use of polygraph testing, psychological assessments, and other innovative evaluation tools. International experience in law enforcement recruitment during crisis situations is analyzed, with its adaptation to Ukraine’s realities. It is proven that updating candidate verification approaches will strengthen the operational capacity of the police, ensure public safety, and enhance the effectiveness of law enforcement tasks during martial law.
Keywords: Україна; Національна поліція України; Ukraine; National Police of Ukraine; перевірка кандидатів; воєнний стан; кадрова політика; психологічна стійкість; професійна придатність; безпекові виклики; технології оцінки; правосвідомість; відбір кандидатів на службу; candidate screening; martial law conditions; personnel policy; psychological resilience; professional suitability; security challenges; legal awareness