Специфіка роботи Національної поліції України у сфері охорони прав дітей в умовах воєнного стану - Бондаренко, Д. Н.; Bondarenko , D. N. (Захист та дотримання прав громадян органами Національної поліції України в умовах воєнного стану : тези доп. учасників наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 7 груд. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 180-183, 2023)
Підкреслено, що діти – це найуразливіша ланка в суспільстві, тому правоохоронні органи повинні особливо приділяти увагу неповнолітнім особам не лише для попередження, виявлення або припинення правопорушення, а й ще для дотримання прав та свобод дітей. Відслідкувати і вчасно зреагувати на випадки перебування дітей у ситуаціях, що загрожують життю, здоров’ю і безпеці дитини є першочерговим завданням органів ювенальної превенції.

It is emphasized that children are the most vulnerable link in society, therefore law enforcement agencies should pay special attention to minors not only to prevent, detect or stop crime, but also to respect the rights and freedoms of children. Monitoring and responding in a timely manner to cases of children being in situations that threaten the life, health and safety of the child is the primary task of juvenile prevention bodies.

Подчеркнуто, что дети – это наиболее уязвимое звено в обществе, поэтому правоохранительные органы должны особо уделять внимание несовершеннолетним лицам не только для предупреждения, выявления или пресечения правонарушения, но и для соблюдения прав и свобод детей. Отслеживать и своевременно среагировать на случаи пребывания детей в ситуациях, угрожающих жизни, здоровью и безопасности ребенка, является первоочередной задачей органов ювенальной превенции.
Keywords: Національна поліція України; National Police of Ukraine; Национальная полиция Украины; ювенальна превенція; juvenile prevention; ювенальная превенция; охорона прав дитини; protection of children's rights; охрана прав ребенка; воєнний стан; martial law; военное положение