Обов’язок діяти в інтересах юридичної особи добросовісно і розумно як основний складник правового становища осіб, що здійснюють функції органів підприємницьких товариств як суб’єктів цивільної відповідальності - Жорнокуй, В. Г.; Zhornokui, V. H.; Жорнокуй Валентина Григорівна (Нове українське право. – 2022. – Вип. 3. – С. 25-31, 2022)
У статті проведено аналіз сучасного стану розуміння сутності обов’язку діяти в інтересах юридичної особи добросовісно і розумно як основного складника правового становища осіб, що здійснюють функції органів підприємницьких товариств як суб’єктів цивільної відповідальності. Доведено, що, лише маючи чітку уяву про коло корпоративних обов’язків членів органів підприємницьких товариств, можна вести мову про правомірність (неправомірність) їхньої поведінки і систематизувати норми про юридичну відповідальність. При цьому характер правовідносин між товариством і членами його органів безпосередньо впливає й на вид відповідальності, що застосовується до правопорушника. Саме оцінка наслідків недобросовісної і нерозумної поведінки членів таких органів має вирішальне значення для третіх осіб і для всього цивільного обороту. Підсумовано, що законодавство про юридичні особи містить численні норми, що регулюють відповідальність членів органів підприємницьких товариств за невиконання (неналежне виконання) своїх обов’язків. Однак такі норми містяться в різних нормативних актах, присвячених окремим видам товариств, і по-різному регулюють одні й ті ж по суті відносини. Звернута увага на непослідовність законодавця у встановленні статусу органів підприємницького товариства. Незважаючи на те, що вони за цивільним законодавством не є самостійним суб’єктом цивільного права, в окремих випадках саме на них може покладатися цивільна відповідальність. Проте ці органи не здатні нести яку-небудь відповідальність, оскільки не мають майнової відокремленості. Таку відповідальність несуть фізичні особи – їх члени. У разі визначення суб’єктного складу корпоративних відносин, які виникають у зв’язку з виконанням функцій органів підприємницького товариства, слід говорити про відносини між таким товариством і суб’єктами, які виконують функції його органів.

The author of the article has analyzed the current state of understanding the essence of the obligation to act for the benefit of a legal entity from good faith and reasonably as the main component of the legal status of entities performing the functions of entrepreneurial company agencies as subjects of civil liability. It has been proved that only having a clear idea about the range of corporate obligations of the members of entrepreneurial company agencies, one can talk about the legality (illegality) of their behavior and systematize the norms about legal liability. At the same time, the nature of legal relationships between the company and the members of its agencies directly affects the type of liability applied to the offender. It is the assessment of the consequences of unconscientious and unreasonable behavior of the members of such agencies that is crucial for third parties and for the entire civil turnover. It has been concluded that the legislation on legal entities contains numerous norms regulating the liability of the members of entrepreneurial company agencies for failure to perform (improper performance) of their duties. However, such norms are contained in different regulatory legal acts focused on certain types of companies and differently regulate the same relationships. Particular attention has been paid to the inconsistency of the legislator in establishing the status of entrepreneurial company agencies. Although they are not an independent subject of civil law under civil legislation, in some cases they may be subjects of civil liability. However, those agencies are not able to bear any responsibility because they do not have ringfenced assets. Such responsibility is borne by individuals – their members. While determining the parties of corporate relations that arise in regard to the performance of functions of entrepreneurial company agencies, we should talk about the relationships between such a company and the entities performing the functions of its agencies.

В статье проведен анализ современного состояния понимания сущности долга действовать в интересах юридического лица добросовестно и разумно как основную составляющую правового положения лиц, осуществляющих функции органов предпринимательских обществ как субъектов гражданской ответственности. Доказано, что только имея четкое представление о круге корпоративных обязанностей членов органов предпринимательских обществ, можно говорить о правомерности (неправомерности) их поведения и систематизировать нормы о юридической ответственности.
Obligation to act for the benefit of a legal entity from good faith and reasonably as the main component of the legal status of entities performing the functions of entrepreneurial company agencies as subjects of civil liability
Keywords: Господарське право. Business Law. Хозяйственное право; Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; юридична особа; підприємницьке товариство; добросовісність; розумність; інтерес; юридическое лицо; предпринимательское общество; добросовестность; разумность; интерес; legal entity; entrepreneurial company; fairness; reasonableness; behalf