Роль Ліги Націй у формуванні системи міжнародного захисту прав людини - Логвиненко, Є. С.; Lohvynenko, Ye. S.; Логвиненко (Велика) Євгенія Сергіївна (Правова наука і державотворення в Україні в контексті правової інтеграції: матеріали ХІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Суми, 21-22 трав. 2021 р.). – Суми: Видав. дім «Ельдорадо», 2021. – С. 20-22, 2021)
Проаналізовано міжнародно-правові ініціативи Ліги Націй в сфері захисту прав людини, які мали суттєвий вплив на подальший прогресивний розвиток міжнародного права. Оцінені починання, хоч вони і стосувалися лише деяких питань забезпечення прав людини, але їх необхідно розглядати як провісників тієї широкомасштабної нормотворчої роботи в області захисту прав людини, яка розгорнулася після Другої світової війни як на універсальному (в рамках ООН), так і на регіональному рівнях.

The international legal initiatives of the League of Nations in the field of human rights protection, which had a significant impact on the further progressive development of international law, were analyzed. The evaluated initiatives, although they related only to some issues of human rights protection, but they must be considered as harbingers of the large-scale normative work in the field of human rights protection, which unfolded after the Second World War, both at the universal (within the UN) and at the regional levels .

Проанализированы международно-правовые инициативы Лиги Наций в сфере защиты прав человека, которые оказали существенное влияние на дальнейшее прогрессивное развитие международного права. Оцененные начинания, хоть они и касались лишь некоторых вопросов обеспечения прав человека, но их необходимо рассматривать как предвестников той широкомасштабной нормотворческой работы в области защиты прав человека, которая развернулась после Второй мировой войны как на универсальном (в рамках ООН), так и на региональном уровнях.
Keywords: Міжнародне право .International Law. Международное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; захист прав людини; protection of human rights; защита прав человека; Ліга Націй; League of Nations; Лига Наций; міжнародно-правові норми; international legal norms; международно-правовые нормы