Специфіка підстав визнання шлюбних договорів недійсними - Ходєєва, Н. В.; Khodeeva, N. V. (Юридичний науковий електронний журнал. - 2023. - № 9. - С. 131-133, 2023)
У даній статі проаналізовано підстави відповідно до яких шлюбні договори визнаються недійсними з врахуванням їх специфіки та умов сьогодення та спираючись на правові позиції Верховного Суду. Так відповідно до норм сімейного права та доктрин приватного права шлюбний договір цілком слушно є правочином який має складну правову природу та регулюється як безпосередньо нормами Сімейного кодексу України так і положеннями Цивільного кодексу України. Але при його укладанні та для встановлення факту його недійсності доводиться зважати не лише на положення чинного законодавства України, а також на підходи судової практики, яка на даний час є досить неоднозначною. Саме тому з метою з’ясування вимог які висуваються задля того щоб шлюбний договір вважався дійсним, а також підстав які є умовами для визнання його недійсним, у даній статі проаналізовано положення чинного законодавства України та правові позиції Верховного Суду України, які містяться саме у постановах які було винесено при розгляді сімейних справ. Визначено основні ознаки шлюбного договору та підстави визнання його не дійсним.

This article analyzes the grounds according to which marriage contracts are declared invalid, taking into account their specifics and conditions of today and relying on the legal positions of the Supreme Court. Thus, in accordance with the norms of family law and the doctrines of private law, a marriage contract is quite rightly a transaction that has a complex legal nature and is regulated both directly by the norms of the Family Code of Ukraine and the provisions of the Civil Code of Ukraine. But when concluding it and establishing the fact of its invalidity, it is necessary to take into account not only the provisions of the current legislation of Ukraine, but also the approaches of court practice, which is currently quite ambiguous. That is why, with the aim of clarifying the requirements that are put forward in order for a marriage contract to be considered valid, as well as the grounds that are conditions for recognizing it as invalid, this article analyzes the provisions of the current legislation of Ukraine and the legal positions of the Supreme Court of Ukraine, which are contained in the resolutions that was issued during the consideration of family cases. The main features of a marriage contract and the grounds for its invalidity have been determined.

Проанализированы основания в соответствии с которыми брачные договоры признаются недействительными с учетом их специфики и условий, опираясь на правовые позиции Верховного Суда. Так в соответствии с нормами семейного права и доктринами частного права брачный договор совершенно справедливо является сделкой, имеющей сложную правовую природу и регулируемую как непосредственно нормами Семейного кодекса Украины так и положениями Гражданского кодекса Украины. Но при его заключении и для установления факта его недействительности приходится учитывать не только положения действующего законодательства Украины, а также подходы судебной практики, которые на данный момент достаточно неоднозначны. Именно поэтому с целью выяснения требований предъявляемых для того, чтобы брачный договор считался действительным, а также оснований, которые являются условиями для признания его недействительным, в данном статье проанализированы положения действующего законодательства Украины и правовые позиции Верховного Суда Украины, которые содержатся именно в постановлениях, вынесенных при рассмотрении семейных дел. Определены основные признаки брачного договора и основания признания его недействительным.
Specific grounds for recognition of marriage contracts invalid
Keywords: шлюбний договір; підстави визнання договір недійсним; рішення суду; надзвичайно невигідне матеріальне становище; нотаріальна форма; нікчемний правочин; оспорюваний правочин; воєнний стан; marriage contract; grounds for annulment; court decision; extremely unfavorable material situation; notarial form; invalid deed; contested deed; martial law; court practice; брачный договор; основания признания договор недействительным; решение суда; чрезвычайно невыгодное материальное положение; нотариальная форма; ничтожная сделка; оспариваемая сделка; военное положение; судебная практика