Мораль і право: до проблеми конфлікту - Грищенко, Н. В.; Hryshchenko, N. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-6719-3754 (Гілея: науковий вісник. - 2014. - Вип. 83. - С. 235-238, 2014)
На сучасному етапі взаємовідношень моралі та права як нормативно– ціннісних систем прослідковується не лише їх позитивна єдність, а й тривала напруга, протистояння, конфлікт. Останній і став предметом даного теоретичного дослідження, мету якого становить постановка та обгрунтування проблеми конфлікту між правом та мораллю як важливої сторони їх взаємовідношень. Вдаючись до аналізу ситуацій, коли право дозволяє, а мораль боронить чи навпаки, дозволяє мораль, а боронить право, автор фіксує випадки тривалої напруги між правом та мораллю і розглядає це протистояння, конфлікт як іншу по відношенню до єдності, але так само важливу сторону взаємовідношень двох нормативно–ціннісних систем. Такий підхід обумовлює потребу приведення поняття “взаємовідношення права та моралі” у відповідність з реальними процесам, що відбуваються в світі і актуалізує подальші теоретичні розвідки проблеми.

At the present stage of the relationship between morality and law as regulatory value systems, not only their positive unity, but also long–standing tension, confrontation and conflict are apparent. The latter is the subject of this theoretical research, the objective of which is to set up and substantiate the problem of conflict between law and morality as an important aspect of their relationship. Going into analysis of situations, when law permits but morality prohibits or, vice versa, morality permits but law prohibits, the author recorded cases of long–standing tension between law and morality and considered this confrontation and conflict to be another, in relation to unity, but similarly important, aspect of relationship between these two regulatory value systems. Such approach stipulates the need for bringing the term “relationship between law and morality” into line with the actual processes that occur in the world, and updates further theoretical researches of the problem.

На современном этапе взаимоотношений права и морали как нормативно– ценностных систем прослеживается не только их положительное единство, но и длительное напряжение, противостояние, конфликт. Последний и стал предметом настоящего теоретического исследования, целью которого является постановка и обоснование проблемы конфликта права и морали как важного аспекта их взаимодействия. Прибегая к анализу случаев, когда право разрешает, а претит мораль, или наоборот, разрешает мораль, а воспрещает право, автор фиксирует случаи длительного напряжения между правом и моралью и рассматривает это противостояние, конфликт как другую по отношению к единству, но такую же важную сторону взаимоотношений двух нормативно– ценностных систем. Такой подход обуславливает потребность приведения понятия “взаимоотношение права и морали” в соответствие с реальными процессами, происходящими в обществе, и актуализирует дальнейшее исследование проблемы.
Мораль и право: к проблеме конфликта
Morality and law: on the problem of conflict
Грищенко, Н. В. Мораль і право: до проблеми конфлікту / Н. В. Грищенко // Гілея: науковий вісник. - 2014. - Вип. 83. - С. 235-238.
Грищенко Н. В. "Мораль і право: до проблеми конфлікту." Гілея: науковий вісник 83 (2014): 235-238.
Keywords: Філософія. Логіка. Philosophy. Logic. Философия. Логика; Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; право і мораль; право и мораль; morality; конфлікт; conflict; law; конфликт