Роль жертв у механізмі вчинення воєнних насильницьких злочинів, пов’язаних зі звірствами - Мусійко, А. А.; Musiiko, A. A. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 21 черв. 2024 р.). – Харків : ХНУВС, 2024. – С. 488-490, 2024)
Визначено віктимність особи (жертви) як соціально набуту сукупність біофізичних, психологічних, соціальних рис особистості, які під час взаємодії зі зовнішніми умовами підвищують імовірність стати жертвою злочину. Віктимність же особи в умовах російсько-української війни є особливим феноменом, який слід вивчати на різних рівнях, особливо на індивідуальному та загальному рівні (економічному, організаційному, правовому, виховному, медичному тощо).

The victimhood of a person (victim) is defined as a socially acquired set of biophysical, psychological, and social traits of an individual, which during interaction with external conditions increase the probability of becoming a victim of a crime. Victimhood individuals in the conditions of the Russian-Ukrainian war are a special phenomenon that should be studied at different levels, especially at the individual and general level (economic, organizational, legal, educational, medical, etc.).

Определена виктимность личности (жертвы) как социально обретенная совокупность биофизических, психологических, социальных черт личности, которые при взаимодействии с внешними условиями повышают вероятность стать жертвой преступления. Виктимность личности в условиях русско-украинской войны являются особым феноменом, который следует изучать на разных уровнях, особенно на индивидуальном и общем уровне (экономическом, организационном, правовом, воспитательном, медицинском и т.п.).
Keywords: воєнні насильницькі злочини з ознаками звірств; жертва; віктимність особи; російсько-українська війна; violent war crimes with signs of atrocities; victim; victimization of a person; Russian-Ukrainian war; военные насильственные преступления с признаками зверств; виктимность личности; русско-украинская война