Судові експертизи – обов’язкова складова компетентності правозастосовника - Щербаковський, М. Г.; Shcherbakovskyi, M. H.; Михайло Щербаковський (Шлях успіху і перспективи розвитку (до 26 річниці заснування Харківського національного університету внутрішніх справ) : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 20 листоп. 2020 р.). - Харків : ХНУВС, 2020.- С. 538-541., 2020)
Зазначено, що судова експертиза і докази, які отримані в ході її проведення, є результатом діяльності не тільки судового експерта, а й слідчого, прокурора, судді, адвоката, державного виконавця, які беруть участь в підготовці, призначенні судової експертизи, а також оцінюють й використовують її результати. У зв’язку з цим, очевидно, що для ефективного виконання покладених на правозастосовників завдань в межах своєї компетентності вони повинні володіти науковими, процесуальними, організаційними, тактико-криміналістичними основами судових експертиз та уміннями їх практичного застосування, а викладання дисципліни про судові експертизи має бути обов’язково передбачено у підготовці осіб, які навчаються за спеціальністю «Право» та «Правоохоронна діяльність». Отмечено, что судебная экспертиза и доказательства, полученные в ходе ее проведения, являются результатом деятельности не только судебного эксперта, но и следователя, прокурора, судьи, адвоката, государственного исполнителя, участвующих в подготовке, назначении судебной экспертизы, а также оценивают и используют ее результаты. В этой связи очевидно, что для эффективного выполнения возложенных на правоприменителей задач в пределах своей компетентности они должны обладать научными, процессуальными, организационными, тактико-криминалистическими основами судебных экспертиз и умениями их практического применения, а преподавание дисциплины о судебных экспертизах должно быть обязательно предусмотрено в подготовке лиц, обучающихся по специальности "Право" и "Правоохранительная деятельность". It is noted that the forensic examination and the evidence obtained in the course of its conduct are the result of the activities of not only the forensic expert, but also the investigator, prosecutor, judge, lawyer, state executor involved in the preparation, appointment of the forensic examination, and also evaluate and use its results. . In this regard, it is obvious that in order to effectively fulfill the tasks assigned to law enforcers, within their competence, they must have the scientific, procedural, organizational, tactical and forensic foundations of forensic examinations and the skills of their practical application, and the teaching of the discipline of forensic examinations must necessarily be provided for in the training persons studying in the specialty "Law" and "Law enforcement".
Keywords: Криміналістика. Criminalistics. Криминалистика; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; судова експертиза; судебная экспертиза; forensic expertise; судова експертологія; судебная экспертология; forensic expertise; судово-експертна діяльність; судебно-экспертная деятельность; forensic activity; Харківський національний університет внутрішніх справ; Харьковский национальный университет внутренних дел; Kharkiv National University of Internal Affairs; викладання дисципліни; преподавание дисциплины; discipline teaching