Щодо питання про співвідношення охорони та захисту як правових категорій - Рябий, Д. В.; Riabyi, D. V. (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. 99-й річниці від дня народження О. А. Пушкіна (м. Вінниця, 24 трав. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 328-330, 2024)
Доведено, що під охороною слід розуміти гарантію, визнання та підтвердження факту існування права, але без активної діяльності, направленої навіть на потенційно порушене право. Іншою є ситуація із категорією захист, яка є активною поведінкою, діями, які мають єдину і ключову мету – відновлення порушеного права.

It has been proven that protection should be understood as a guarantee, recognition and confirmation of the fact of the existence of a right, but without active activity aimed even at a potentially violated right. Another is the situation with the category of protection, which is active behavior, actions that have a single and key goal - the restoration of the violated right.

Доказано, что под охраной следует понимать гарантию, признание и подтверждение факта существования права, но без активной деятельности, направленной даже на потенциально нарушенное право. Другая ситуация с категорией защита, которая является активным поведением, действиями, имеющими единственную и ключевую цель – восстановление нарушенного права.
Keywords: охорона цивільних прав; захист цивільних прав; співвідношення; охорона; захист; protection of civil rights; ratio; protection; охрана гражданских прав; защита гражданских прав; соотношение; охрана; защита