Особливості психічного здоров’я внутрішньо переміщених осіб і вимушених переселенців - Алябіна, Ю. О.; Aliabina, Yu. O. (Психологічні читання : зб. матеріалів ІХ наук.-практ. конф. молод. вчених (м. Харків, 1 груд. 2023 р.) : у 2-х т. – Харків : ХНУВС, 2023. – Т. 1. – С. 12-15, 2023)
Відзначено, що для того, щоб покращити психологічний стан особи, яка перебуває в країні із військовим станом – необхідно мінімізувати її негативні наслідки від явища війни, допомогти їй адаптуватись, позбутись негативних емоційних та психологічних симптомів та навчити її жити далі, не зважаючи на обстановку в державі та соціумі в цілому. Цього можна досягти за допомогою просвітницьких, навчальних методів, а також за допомогою служб психологічної підтримки.

It was noted that in order to improve the psychological state of a person who is in a country with a state of war, it is necessary to minimize his negative consequences from the phenomenon of war, help him adapt, get rid of negative emotional and psychological symptoms and teach him to live on, regardless of the situation in the state and society as a whole. This can be achieved with the help of educational, educational methods, as well as with the help of psychological support services.

Отмечено, что для того, чтобы улучшить психологическое состояние лица, находящегося в стране с военным положением – необходимо минимизировать его негативные последствия от явления войны, помочь ему адаптироваться, избавиться от негативных эмоциональных и психологических симптомов и научить его жить дальше, несмотря на обстановку в государстве и социуме. Этого можно достичь с помощью просветительских, обучающих методов, а также с помощью служб психологической поддержки.
Keywords: психічне здоров’я; mental health; психическое здоровье; війна; war; война; внутрішньо переміщені особи; internally displaced persons; внутренне перемещенные лица; вимушені переселенці; forced migrants; вынужденные переселенцы