Зміст підприємницької діяльності як особливого об’єкта контролю і нагляду - Воюцька, В. С.; Voiutska, V. S. (Право.ua. - 2021. - № 4. - С. 222-228, 2021)
В Україні, як у державі, в якій триває війна, підтримка і розвиток підприємницької діяльності є очевидним стратегічним імперативом, якому властивий потенціал зміни наративу руйнування економіки до її відродження. Однак, підтримка і розвиток підприємницької діяльності повинні супроводжуватись ефективним контролем і нагляд за такою економічною діяльністю, сприяючи тому, щоби ця діяльність виражались лише в конструктивній формі, сприяючи забезпеченню стабільності, прогресу та захисту публічних інтересів. У цьому контексті актуалізується потреба уточнення наукового розуміння змісту підприємницької діяльності, як особливого об’єкта контролю і нагляду. В цілому підприємницька діяльність у правовій та демократичній державі постає в якості самостійної, ініціативної, систематичної та активної діяльності, що охоплена дією правового режиму підприємницької діяльності, здійснюється фізичними та юридичними особами, які мають статус суб’єкта підприємницької діяльності та реалізують цей статус з метою отримання прибутку на власний ризик і під власну відповідальність. У зв’язку із цим, підприємницька діяльність, як об’єкт контролю та нагляду, є діями (рішеннями) суб’єкта підприємницької діяльності, спрямованими на: набуття правового статусу суб’єкта підприємницької діяльності; реалізація ним цього правового статусу з метою отримання прибутку. При цьому об’єктом контролю та нагляду в цьому контексті є виключно ті дії та рішення підприємця відносно яких (без шкоди для свободи підприємництва) здійснюється контрольно-наглядова діяльність з метою забезпечення законності у сфері підприємницької діяльності. Як об’єкт контролю та нагляду підприємницька діяльність характеризується рядом особливих рис. По-перше, підприємницька діяльність підпадає під сферу дії правового режиму підприємницької діяльності, що створений та діє в державі, а отже є невід’ємним елементом взаємодії щодо дотримання вимог законності у цій сфері. По-друге, підприємницька діяльність є економічною діяльністю (прибутковою господарською діяльністю) й тому цей фактор повинен враховуватись під час формування форм, методів, способів і засобів контрольно-наглядової діяльності за цією економічною діяльністю. Потретє, підприємницька діяльність самостійно здійснюється фізичними та юридичними особами, котрі набули правового статусу суб’єкта підприємницької діяльності, а саме будучи зареєстрованими в якості таких суб’єктів у порядку, встановленому чинним законодавством. По-четверте, підприємницька діяльність є активною, ініціативною та систематичною діяльністю, що окреслює значну площину факторів виникнення та посилення ризиків такої діяльності для дотримання режиму законності в державі. По-п’яте, підприємницька діяльність є ризикованою та відповідальною діяльністю. Відтак, підприємницька діяльність постає в якості особливого об’єкту нагляду і контролю, адже контроль та нагляд за підприємницькою діяльністю є: по-перше, виправданим обмеженням проголошеної на рівні Конституції України свободи підприємництва, оскільки є інструментом забезпечення безпеки підприємництва, котра сприяє стабільності ринку та суспільному добробуту. По-друге, контроль та нагляд за підприємницькою діяльністю є інструментом забезпечення реального дотримання підприємцями вимог законодавства, а також притягнення підприємців-порушників до юридичної відповідальності.

In Ukraine, a nation enduring the throes of ongoing conflict, fostering and developing entrepreneurial activity presents a strategic imperative, holding the potential to pivot the narrative from economic destruction to revival. However, this fostering and development of entrepreneurial activities must be coupled with efficacious control and supervision. Such an approach ensures that these activities manifest solely in a constructive manner, thereby contributing to stability, progress, and the safeguarding of public interests. This context underscores the necessity to refine the scientific conceptualization of entrepreneurial activity as a distinct subject of control and supervision. Entrepreneurship typically manifests as an independent, initiative-driven, systematic, and vigorous activity that is steered by a specific legal regime. Individuals and legal entities that assume the status of business entities (entrepreneurs) carry it out. These entrepreneurs leverage their status to generate profit at their own risk and under their own responsibility. Consequently, entrepreneurial activity, when viewed as an object of control and supervision, pertains to the actions or decisions of a business entity. These are aimed at acquiring the legal status of a business entity and capitalizing on this status for profit generation. Simultaneously, the object of control and supervision in this context is confined to those actions and decisions of the entrepreneur that, without infringing on the freedom of entrepreneurial activity, are subject to control and supervisory measures to uphold the rule of law within the ambit of entrepreneurial activity. In this context, special features characterize entrepreneurial activity as an object of control and supervision. Firstly, entrepreneurial activity is encompassed within the legal regime of entrepreneurial activity. This regime created and maintained by the state, forms an intrinsic part of compliance with legal requirements in this sector. Secondly, as entrepreneurial activity constitutes an economic activity (with an emphasis on profit generation), this factor should be integral to the development of the forms, methods, and means of control and supervision applied to this particular type of economic activity. Thirdly, individuals and legal entities that have attained the legal status of a business entity through registration in accordance with current legislation conduct entrepreneurial activity independently. Fourthly, entrepreneurial activity is an initiative-led, proactive, and systematic endeavor, underpinning an array of factors that contribute to the emergence and amplification of associated risks. This is of particular significance in the context of maintaining the rule of law in the state. Fifth, entrepreneurial activity is inherently risky and requires responsibility. Hence, entrepreneurial activity emerges as a distinct object of scrutiny and control. Control and supervision over entrepreneurial activity serve as warranted restrictions on the freedom of entrepreneurial activity, as enshrined in the Constitution of Ukraine, and act as instruments for ensuring business security, which in turn contributes to market stability and public welfare. Lastly, the control and supervision of entrepreneurial activity serve as a mechanism to ensure adherence to legal requirements by entrepreneurs and to impose legal liability on those who violate the business (economic) and administrative law.

Уточнено понимание содержания предпринимательской деятельности, как особого объекта контроля и надзора. Определено понятие "предпринимательская деятельность как особый объект контроля и надзора", раскрыт комплекс основных особенностей предпринимательской деятельности, проанализированы характерные черты предпринимательской деятельности в контексте понимания этой деятельности в качестве особого объекта контроля и надзора.
The content of entrepreneurial activity as a special object of control and supervision
Keywords: економічна діяльність; законність; контроль; контрольно-наглядова діяльність; нагляд; підприємницька діяльність; підприємницька свобода; правопорядок; публічне адміністрування; control and supervision activities; control; economic activity; entrepreneurial activity; freedom of entrepreneurial activity; law and order; legality; public administration; supervision; экономическая деятельность; законность; контрольно-надзорная деятельность; надзор; предпринимательская деятельность; предпринимательская свобода; публичное администрирование