До питання систематизації компонентів конфліктологічної культури працівників поліції у фаховій освіті - Гіренко, С. П.; Girenko, S. P.; Сергій Гіренко (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. VIII Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 6 груд. 2019 р.). – Харків: ХНУВС, 2019. – С. 214-219, 2019)
Автором зазначено, що цілеспрямована та систематизована організація конфліктологічної освіти майбутніх фахівців у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання МВС в сучасних умовах розвитку України виступає необхідним та важливим компонентом формування особистісної та соціально-професійної культури правоохоронця, яка зумовлює вибір безпечних, оптимальних та законних дій поліцейського в конфліктних ситуаціях. Як свідчить практичний досвід, використання під час викладання конфліктологічних дисциплін широкого потенціалу новітніх та класичних педагогічних форм та технологій організації освітнього процесу забезпечує динамічний розвиток базових компонентів конфліктологічної культури особистості, а саме: комунікативного, операційного, когнітивного, психоемоційного та мотиваційного.

The author noted that the purposeful and systematized organization of the conflictological education of future specialists in institutions of higher education with specific conditions for the training of the Ministry of Internal Affairs in the current conditions of development of Ukraine is a necessary and important component in the formation of a personal and socio-professional culture of a law enforcement officer, which determines the choice of safe, optimal and legal actions of a police officer. in conflict situations. As practical experience shows, the use of the wide potential of the latest and classical pedagogical forms and technologies for organizing the educational process in teaching conflictological disciplines ensures the dynamic development of the basic components of the conflictological culture of the individual: communicative, operational, cognitive, psycho-emotional and motivational.

Автором отмечено, что целенаправленная и систематизированная организация конфликтологического образования будущих специалистов в учреждениях высшего образования со специфическими условиями обучения МВД в современных условиях развития Украины выступает необходимым и важным компонентом формирования личной и социально-профессиональной культуры правоохранителя, которая предопределяет выбор безопасных, оптимальных и законных действий полицейского в конфликтных ситуациях. Как показывает практический опыт, использование при преподавании конфликтологических дисциплин широкого потенциала новейших и классических педагогических форм и технологий организации образовательного процесса обеспечивает динамичное развитие базовых компонентов конфликтологической культуры личности: коммуникативного, операционного, когнитивного, психоэмоционального и мотивационного.
Keywords: Освіта. Педагогіка. Education. Pedagogy. Образование. Педагогика; Психологія. Рsychology. Психология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Органи внутрішніх справ. Internal affairs agencies. Органы внутренних дел; конфліктологічна культура; конфликтологическая культура; conflictological culture; вищі навчальні заклади Міністерства внутрішніх справ України; высшие учебные заведения Министерства внутренних дел Украины; higher educational institutions of the Ministry of Internal Affairs of Ukraine; заклади вищої освіти зі специфічними умовами навчання; заведения высшего образования со специфическими условиями обучения; institutions of higher education with specific learning conditions; Національна поліція України. National police of Ukraine. Национальная полиция Украины; правоохоронна освіта; правоохранительное образование; law enforcement education; психолого-педагогічні умови; психолого-педагогические условия; psychological and pedagogical conditions; процес реформування правоохоронної системи України; процесс реформирования правоохранительной системы Украины; process of reforming the law enforcement system of Ukraine; культура особистості; культура личности; дослідження; исследование; study