Філософська освіта в ситемі підготовки працівників правоохоронних органів України - Шаповал, В. М.; Shapoval, V. M.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-4826-8463 (Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану : зб. наук. пр. (м. Харків, 26 трав. 2022 р.). – Харків : ХНУВС, 2022. - С. 332-334, 2022)
Щоб бути справжнім правоохоронцем, захисником справедливості, необхідні не тільки професійні, але й високі людські якості. Саме на виховання таких якостей направлені дисципліни гуманітарного циклу, серед яких одне з важливих місць посідає філософія. Особливе значення гуманітарні науки набувають у кризові часи, коли піддаються перевірці і перегляду більшість цінностей, які вважались надійним у минулому, морально-психологічні якості людини. Дійсно, діяльність правоохоронця у період воєнного стану суттєво відрізняється від роботи у мирні часи. Мова йде не тільки про специфіку застосування законів і правових норм у цей період, не тільки про неймовірне фізичне і психічне навантаження на стражів закону, максимальної відповідальності і концентрації всіх сил, але й про переміни у світогляді, трансформацію ціннісних орієнтацій, які, у кінцевому підсумку, визначають направленість і характер будь яких людських дій.

To be a real law enforcement officer, a defender of justice, not only professional, but also high human qualities are required. It is on the education of such qualities that the disciplines of the humanitarian cycle are aimed, among which one of the most important places is occupied by philosophy. The humanities are of particular importance in times of crisis, when most of the values ​​that were considered reliable in the past, the moral and psychological qualities of a person, are being tested and revised. Indeed, the work of a law enforcement officer during martial law is significantly different from work in peacetime. We are talking not only about the specifics of the application of laws and legal norms during this period, not only about the incredible physical and mental stress on the guardians of the law, maximum responsibility and concentration of all forces, but also about changes in the worldview, the transformation of value orientations, which, ultimately, determine the direction and nature of any human action.

Чтобы быть настоящим правоохранителем, защитником справедливости необходимы не только профессиональные, но и высокие человеческие качества. Именно на воспитание таких качеств направлены дисциплины гуманитарного цикла, среди которых одно из важнейших мест занимает философия. Особое значение гуманитарные науки приобретают в кризисные времена, когда подвергаются проверке и пересмотру большинство ценностей, считавшихся надежным в прошлом, морально-психологические качества человека. Действительно, деятельность правоохранителя в период военного положения существенно отличается от работы в мирное время. Речь идет не только о специфике применения законов и правовых норм в этот период, не только о невероятной физической и психической нагрузке на стражей закона, максимальной ответственности и концентрации всех сил, но и об изменениях в мировоззрении, трансформации ценностных ориентаций, которые, в конечном итоге, определяют направленность и характер любых человеческих действий.
Шаповал В. М. Філософська освіта в ситемі підготовки працівників правоохоронних органів України / В. М. Шаповал // Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану : зб. наук. пр. (м. Харків, 26 трав. 2022 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ, Каф. тактич. та спец. фізич. підготовки ф-ту № 3, Наук. парк «Наука та безпека». – Харків : ХНУВС, 2022. – С. 332-334.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; філософська освіта; підготовка працівників правоохоронних органів; Філософія права. Philosophy of law. Философия права; Освіта. Педагогіка. Education. Pedagogy. Образование. Педагогика; философское образование; подготовка работников правоохранительных органов; philosophical education; law enforcement training