Політична та правова системи суспільства: співвідношення і взаємодія - Гільбурт, А. М.; Hilburt, A. M. (Порівняльно-аналітичне право. - 2018. - № 6. - С. 26-30, 2018)
У статті розглянуто симбіотичний характер взаємодії політичної та правової систем суспільства, за якого обидві системи зберігають свою відносну самостійність і самоцінність. Обґрунтовується думка, що взаємодія між цими системами простежується на рівні всіх їх підсистем: інституційної, нормативної, функціональної, ідеологічної, комунікативної та результативної. Робиться висновок, що з розвитком правової державності роль і значення права в його взаємодії з політикою неухильно зростають, а провідну роль у закріпленні політичної системи відіграє конституційне право.

The article considers the symbiotic nature of the interaction of the political and legal systems of society, in which both systems retain their relative independence and self-worth. It justifies the idea that the interaction between these systems can be traced at the level of all their subsystems: institutional, normative, functional, ideological, communicative and efficient. It is concluded that with the development of a legal state, the role and importance of law in its interaction with politics is steadily increasing, and constitutional law plays a leading role in consolidating the political system.

В статье рассмотрен симбиотический характер взаимодействия политической и правовой систем общества, при котором обе системы сохраняют свою относительную самостоятельность и самоценность. Обосновывается мысль, что взаимодействие между этими системами прослеживается на уровне всех их подсистем: институциональной, нормативной, функциональной, идеологической, коммуникативной и результативной. Делается вывод, что с развитием правового государства роль и значение права в его взаимодействии с политикой неуклонно возрастают, а ведущую роль в закреплении политической системы играет конституционное право.
Political and legal systems of society: relationship and interaction
Гільбурт, А. М. Політична та правова системи суспільства: співвідношення і взаємодія [Електронний ресурс] / А. М. Гільбурт // Порівняльно-аналітичне право. - 2018. - № 6. - С. 26-30. - Режим доступу: http://www.pap.in.ua/6_2018/5.pdf.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Історія. History. История; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; політика; политика; politics; право; law; політична система; политическая система; political system; правова система; правовая система; legal system; взаємодія; взаимодействие; interaction; конституційні засади політичної системи; конституционные основы политической системы; constitutional principles of the political system