Детінізація економіки України як чинник економічного зростання - Павленко, Н. В.; Pavlenko, N. V.; Виганяйло, С. М.; Vyhaniailo, S. M.; Пилипенко, Н. М.; Pylypenko, N. M.; Павленко Наталія Вікторівна (Економіка та держава. - 2021. - № 7. - С. 21-28, 2021)
Досліджено сутність детінізації економіки як мультикомпонентного процесу створення умов, необхідних для стійкого економічного зростання України. Проаналізовано динаміку тінізації економіки України. Запропоновано ряд заходів, які зменшуватимуть частку тіньового сектору та стимулюватимуть економічне зростання України, зокрема підвищення рівня захисту прав власності, вдосконалення судової системи країни з метою збільшення довіри населення і інвесторів, зниження рівня корупції в країні, а також вирішення проблеми із наявністю непідконтрольних українському Уряду територій, яка збільшує потенційні можливості для застосування схем контрабанди товарами.

The essence of de-shadowing of the economy as a multicomponent process of creating the conditions necessary for sustainable economic growth of Ukraine is studied. The dynamics of shadowing of Ukraine 's economy is analyzed. A number of measures have been proposed to reduce the share of the shadow sector and stimulate Ukraine's economic growth, including increasing the protection of property rights, improving the country's judiciary to increase public and investor confidence, reducing corruption in the country, and resolving areas beyond Ukrainian government control. , which increases the potential for the use of smuggling schemes.

Исследована сущность детенизации экономики как мультикомпонентного процесса создания условий, необходимых для устойчивого экономического роста Украины. Проанализирована динамика тенизации экономики Украины. Предложен ряд мер, которые будут уменьшать долю теневого сектора и стимулировать экономический рост Украины, в частности повышение уровня защиты прав собственности, совершенствование судебной системы страны с целью увеличения доверия населения и инвесторов, снижение уровня коррупции в стране, а также решение проблемы с наличием неподконтрольных украинскому правительству территорий , которая увеличивает потенциальные возможности для применения схем контрабанды товарами.
Keywords: Економічні науки. Економічна безпека. Economics. Economic Security. Экономические науки. Экономическая безопасность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; тіньова економіка; теневая экономика; shadow economy; детінізація економіки; детенизация экономики; de-shadowing of the economy; національна економіка; национальная экономика; national economy; економічне зростання; экономический рост; economic growth