Формування професійної стресостійкості та навичок медіації у працівників поліції: навчальні та психологічні підходи - Скомороха, Р. Ю.; Skomorokha, R. Yu.; Іванцов, В. О.; Ivantsov, V. O. (Взаємодія органів публічної влади та правоохоронних органів в контексті забезпечення публічної безпеки в умовах воєнного стану : зб. доп. за результатами Кругл. столу (м. Кам’янське, 20 листоп. 2024 р.). – Кам’янське : ГО МОПЛ, 2024. – С. 142-147, 2024)
Формування професійної стресостійкості та навичок медіації у працівників поліції є одним із ключових завдань сучасної системи підготовки фахівців правоохоронних органів. У світі постійно зростаючої складності соціальних викликів, напружених міжособистісних стосунків та стресових ситуацій, працівники поліції стикаються з високими вимогами до їхньої професійної компетенції та психологічної готовності. Здатність оперативно реагувати на конфліктні ситуації, ефективно вирішувати суперечки, а також зберігати психологічну стійкість навіть у критичних умовах є визначальними характеристиками сучасного поліцейського. Дослідження зосереджується на розробці навчальних та психологічних підходів, які спрямовані на підвищення рівня стресостійкості та вдосконалення навичок медіації. Використання інтерактивних методів навчання, таких як симуляції реальних конфліктних ситуацій, групові тренінги, рольові ігри та рефлексійні сесії, сприяє глибшому засвоєнню теоретичних знань та формуванню практичних умінь. Крім того, психологічна підготовка включає техніки саморегуляції, такі як контроль дихання, методи когнітивної реструктуризації та розвитку емоційної інтелігентності, що допомагають працівникам поліції знижувати вплив стресу та уникати професійного вигорання. Особлива увага приділяється практиці медіації як ефективному інструменту вирішення конфліктів. У поліції медіація сприяє швидкому відновленню порядку, зниженню рівня напруги у громадах та попередженню ескалації насильства. Завдяки впровадженню відповідних навчальних програм, працівники поліції отримують навички активного слухання, побудови довірчих стосунків, управління емоціями та конструктивної комунікації. Такий комплексний підхід дозволяє не лише забезпечити ефективне виконання службових обов’язків, а й підвищити рівень довіри суспільства до правоохоронної системи.

The development of professional stress resilience and mediation skills among police officers is a critical task for the modern system of law enforcement training. In the face of increasingly complex social challenges, tense interpersonal relationships, and high-stress situations, police officers are confronted with heightened demands for professional competence and psychological readiness. The ability to respond promptly to conflict situations, effectively resolve disputes, and maintain psychological resilience in critical conditions are defining characteristics of a modern police professional. This study focuses on the development of educational and psychological approaches aimed at enhancing stress resilience and improving mediation skills. Interactive teaching methods, such as simulations of real conflict situations, group training sessions, role- playing exercises, and reflective discussions, foster a deeper understanding of theoretical knowledge and the acquisition of practical skills. Furthermore, psychological training incorporates self-regulation techniques, including breath control, cognitive restructuring methods, and the development of emotional intelligence. These strategies help police officers mitigate stress effects and prevent professional burnout. Special attention is given to the practice of mediation as an effective tool for conflict resolution. Mediation in policing facilitates the swift restoration of order, reduces tension within communities, and prevents the escalation of violence. Through the implementation of tailored training programs, police officers acquire skills in active listening, building trust-based relationships, managing emotions, and constructive communication. This comprehensive approach not only ensures the effective performance of official duties but also enhances public trust in the law enforcement system.
Keywords: психологія; Україна; освіта; професійна стресостійкість; поліцейський; правоохоронні органи; медіація; стресостійкість; працівники поліції; навчальні підходи; психологічна підготовка; конфліктні ситуації; професійна підготовка; емоційна інтелігентність; професійне вигорання; stress resilience; mediation; police officers; educational approaches; psychological training; conflict situations; professional training; emotional intelligence; professional burnout