European instruments for human rights protection - Maksymova, A. M.; Максимова, А. М. (Актуальні питання розвитку сектору безпеки і оборони (зарубіжний досвід) : зб. тез доп. учасників ХХVІ Міжнар. наук.-практ. конф. інозем. мовами для здобувачів освіти (м. Вінниця, 4 квіт. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 156-157, 2025)
Підкреслено, що Європейський механізм захисту прав людини є важливим інструментом в боротьбі за права та свободи людини в сучасному світі. Його універсальність, адаптивність та спроможність співпрацювати з країнами-учасницями є основою його успіху.

It is emphasized that the European Human Rights Mechanism is an important tool in the fight for human rights and freedoms in the modern world. Its universality, adaptability and ability to cooperate with participating countries are the basis of its success.
Keywords: захист прав людини; Європейські механізми; Європейський суд з прав людини; human rights protection; European mechanisms; European Court of Human Rights