Pension assets as an investment in economic growth: The case of post-socialist countries and Ukraine - Kolodiziev, O.; Telnova, H.; Тельнова, Г.; Krupka, I.; Kulchytskyy, M.; Sybirtseva, I.S. (Investment Management and Financial Innovations. – 2021. – № 18 (3). – Р. 166-174, 2021)
Стаття має на меті встановити вплив пенсійних активів на економічне зростання на прикладі постсоціалістичних країн (Угорщина, Словаччина, Словенія, Польща, Чехія). Використання методів кореляційно-регресійного аналізу дозволяє визначити тип залежності (лінійна, експоненційна, поступова та логарифмічна) показників економічного зростання країн від пенсійних активів та закономірностей їх інвестування (депозити, цінні папери державного та приватного секторів). Отримані показники економічного зростання постсоціалістичних країн, що вивчаються, демонструють сильну логарифмічну залежність від розміру пенсійних активів: валове накопичення основного капіталу залежить від зміни суми пенсійних активів на 76,44% і ВВП на 71,01%. На економічне зростання постсоціалістичних країн, що вивчаються, найбільш істотний вплив мають пенсійні активи, вкладені в депозити. Інвестування пенсійних накопичень у цінні папери державного та приватного секторів менш ефективне. Обґрунтовані положення визначають доцільність переходу від переважаючої розподільної пенсійної системи до накопичувальної пенсійної системи, що переважає для України. Така трансформація вимагає стабільної та ефективної побудови банківської системи країни, виробленої політики реформування пенсійної системи з урахуванням критеріїв внутрішньої демографічної, соціальної та фінансової ситуації.

The paper aims to establish the impact of pension assets on economic growth using the example of postsocialist countries (Hungary, the Slovak Republic, Slovenia, Poland, and the Czech Republic). Te use of methods of correlation and regression analysis allows determining the type of dependence (linear, exponential, gradual, and logarithmic) of countries’ economic growth indicators on pension assets and patterns for their investment (deposits, securities of public and private sectors). Te obtained economic growth indicators of the studied post-socialist countries show a strong logarithmic dependence on the size of pension assets: Gross fxed capital formation depends on changes in the pension asset amount by 76.44% and GDP by 71.01%. Te economic growth of the studied post-socialist countries is most signifcantly inﬂuenced by pension assets invested in deposits. Investing pension savings in public and private sector securities is less eﬀective. Te proved provisions determine the expediency of moving from the predominant pay-as-you-earn pension scheme to the predominant fully funded pension system for Ukraine. Such a transformation requires a stable and efcient construction of the country’s banking system, a developed policy for reforming the pension system while considering the criteria of the internal demographic, social, and fnancial situation.

В статье ставится задача установить влияние пенсионных активов на экономический рост на примере постсоциалистических стран (Венгрия, Словакия, Словения, Польша, Чехия). Использование методов корреляционно-регрессионного анализа позволяет определить тип зависимости (линейная, экспоненциальная, постепенная и логарифмическая) показателей экономического роста стран от пенсионных активов и закономерностей их инвестирования (депозиты, ценные бумаги государственного и частного секторов). Полученные показатели экономического роста изучаемых постсоциалистических стран демонстрируют сильную логарифмическую зависимость от размера пенсионных активов: валовое накопление основного капитала зависит от изменения суммы пенсионных активов на 76,44% и ВВП на 71,01%. На экономический рост изучаемых постсоциалистических стран наиболее существенное влияние оказывают пенсионные активы, вложенные в депозиты. Инвестирование пенсионных накоплений в ценные бумаги государственного и частного секторов менее эффективно. Обоснованные положения определяют целесообразность перехода от преобладающей распределительной пенсионной системы к преобладающей для Украины накопительной пенсионной системе. Такая трансформация требует стабильного и эффективного построения банковской системы страны, выработанной политики реформирования пенсионной системы с учетом критериев внутренней демографической, социальной и финансовой ситуации.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Економіка. Економічні науки. Економічна безпека. Economics. Economic Security. Экономика. Экономические науки. Экономическая безопасность; накопичувальні пенсійні фонди; економічний розвиток; ВВП; валове накопичення основного капіталу; депозити; цінні папери; pension savings funds; economic development; GDP; gross fxed capital formation; deposits; securities; накопительные пенсионные фонды; экономическое развитие; ВВП; валовое накопление основного капитала; депозиты; ценные бумаги