Постметафізичний дискурс і сучасна філософія права - Шаповал, В. М.; Shapoval, V. M.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-4826-8463 (Харківський національний університет внутрішніх справ: 25 років досвіду та погляд у майбутнє (1994–2019 рр.) : зб. тез доп. на міжнар. наук.-практ. конф. до 25-річчя створення ун-ту (м. Харків, 22 листоп. 2019 р.). – Харків, 2019. – С. 502-504., 2019)
Автором зазначено, що проблема розуміння глибинних процесів, які відбуваються у сучасному праві, являє собою одну з основоположних проблем філософії права, яка незмінно викликає суперечки між представниками різних напрямків соціально-гуманітарної думки. Право являє собою складний і суперечливий феномен, воно залежить від великої кількості різноманітних чинників економічного, соціального та антропологічного характеру. Зміна соціально-політичної або екзистенціальної ситуації, нові відкриття у царині природних і соціо-гуманітарних наук незмінно призводять до змін розуміння права, вимагають не тільки переосмислення його феноменальних характеристик, але і перегляду підходів до його сутнісним філософських засад.

The author noted that the problem of understanding the deep processes taking place in modern law is one of the fundamental problems of the philosophy of law, which invariably causes controversy between representatives of various areas of social and humanitarian thought. Law is a complex and controversial phenomenon, it depends on a variety of economic, social and anthropological factors. Changes in the socio-political or existential situation, new discoveries in the field of natural and socio-humanitarian sciences invariably lead to changes in the understanding of law, require not only a rethinking of its phenomenal characteristics, but also a revision of approaches to its essential philosophical foundations.

Автор отметил, что проблема понимания глубинных процессов, происходящих в современном праве, представляет собой одну из основополагающих проблем философии права, которая неизменно вызывает споры между представителями различных направлений социально-гуманитарной мысли. Право представляет собой сложный и противоречивый феномен, оно зависит от множества разнообразных факторов экономического, социального и антропологического характера. Изменение социально-политической или экзистенциальной ситуации, новые открытия в области естественных и социо-гуманитарных наук неизменно приводят к изменениям понимания права, требуют не только переосмысления его феноменальных характеристик, но и пересмотра подходов к его сущностным философским устоям.
Шаповал, В. М. Постметафізичний дискурс і сучасна філософія права / В. М. Шаповал // Харківський національний університет внутрішніх справ: 25 років досвіду та погляд у майбутнє (1994–2019 рр.) : зб. тез доп. на міжнар. наук.-практ. конф. до 25-річчя створення ун-ту (м. Харків, 22 листоп. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків, 2019. – С. 502-504.
Keywords: Філософія права. Philosophy of law. Философия права; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; постметафізичне мислення; постметафизическое мышление; post-metaphysical thinking; співвідношення права і справедливості; соотношение права и справедливости; correlation of law and justice; ознаки постметафізичного мислення; признаки постметафизического мышления; signs of post-metaphysical thinking; постметафізичне розуміння сучасного права; постметафизическое понимание современного права; post-metaphysical understanding of modern law