Definition, signs and types of administrative and procedural guarantees: Established views and the need for their modernization - Shapoval, R. V.; Шаповал, Р. В.; Kolomoiets, T. O.; Коломоєць, Т. О.; Brusakova, O. V.; Брусакова, О. В.; Garayev, M. V. oglu; Оксана Брусакова (DIXI. – 2021. – Vol. 23, № 2 (julio-diciembre). – P. 1-13, 2021)
Метою даної статті є визначення сутності та змісту адміністративно-процесуальних гарантій. У зв’язку з цим необхідно вирішити такі завдання: Уточнити визначення адміністративно-процесуальних гарантій, охарактеризувати їх види, розкрити особливості адміністративно-процесуальних гарантій, визначити місце цього правового явища в загальному легальна система. Актуалізуються та розглядаються питання щодо теоретико-правового тлумачення, законодавчого визначення та безпосередньої реалізації адміністративно-процесуальних гарантій. Проаналізовано вплив адміністративно-процесуальних гарантій на рівень розвитку вітчизняної правової системи. Звертаємо увагу на те, що якість належного функціонування адміністративно-процесуальних гарантій безпосередньо залежить від розвитку державних інститутів конкретної країни, а також від рівня досконалості та ефективності всього державно-владного механізму, тобто державний лад. Враховуючи те, що сутність сучасних адміністративно-процесуальних гарантій передбачає належне закріплення прав, свобод і законних інтересів особи, виправдано, що ключову роль у цих процесах завжди відіграватиме рівень правосвідомості, а також рівень прозорості. і своєчасність. Наведено авторські визначення понять «адміністративно-процесуальні гарантії», «захист правових гарантій громадян» та «правосвідомість населення». Запропоновано до реалізації деякі характерні риси зарубіжних моделей адміністративно-правового регулювання.

The purpose of this article is to determine the nature and content of administrative and procedural guarantees. In this regard, it is necessary to solve the following tasks: To clarify the definition of administrative and procedural guarantees, to characterize their types, to reveal the features of administrative and procedural guarantees, and to determine the place of this legal phenomenon in the general legal system. Issues related to theoretical and legal interpretation, legislative definition and direct implementation of administrative and procedural guarantees are updated and considered. The influence of administrative-procedural guarantees on the level of development of the domestic legal system is analyzed. Attention is drawn to the fact that the quality of proper functioning of administrative-procedural guarantees directly depends on the development of state institutions of a particular country, as well as on the level of perfection and efficiency of the entire state-power mechanism, i.e. the state system. Given that the essence of modern administrative and procedural guarantees provides for the proper consolidation of rights, freedoms and legitimate interests of individuals, it is justified that the key role in these processes will always play the level of legal awareness, along with the level of transparency and timeliness. The author’s definitions of the terms “administrative-procedural guarantees”, “protection of legal guarantees of citizens” and “legal awareness of the population” are given. Some of the characteristic features of foreign models of administrative and legal regulation are proposed for implementation.

Целью настоящей статьи является определение характера и содержания административно-процессуальных гарантий. В связи с этим необходимо решить следующие задачи: Уточнить определение административно-процессуальных гарантий, охарактеризовать их виды, выявить особенности административно-процессуальных гарантий, определить место данного правового явления в общем правовая система. Актуализируются и рассматриваются вопросы теоретико-правового толкования, законодательного определения и непосредственной реализации административно-процессуальных гарантий. Анализируется влияние административно-процессуальных гарантий на уровень развития отечественной правовой системы. Обращается внимание на то, что качество надлежащего функционирования административно-процессуальных гарантий напрямую зависит от развития государственных институтов конкретной страны, а также от уровня совершенства и эффективности всего государственно-властного механизма, т.е. государственная система. Учитывая, что сущность современных административно-процессуальных гарантий предусматривает надлежащее закрепление прав, свобод и законных интересов личности, обосновано, что ключевую роль в этих процессах всегда будет играть уровень правосознания, наряду с уровнем прозрачности и своевременность. Даны авторские определения понятий «административно-процессуальные гарантии», «защита правовых гарантий граждан» и «правовое сознание населения». Предлагаются к реализации некоторые характерные черты зарубежных моделей административно-правового регулирования.

El objetivo de este artículo es determinar la naturaleza y el contenido de las garantías administrativas y procesales. En este sentido, es necesario resolver las siguientes tareas: Aclarar la definición de las garantías administrativas y procesales, caracterizar sus tipos, revelar los rasgos de las garantías administrativas y procesales, y determinar el lugar de este fenómeno jurídico en el ordenamiento jurídico general. Se actualizan y examinan cuestiones relacionadas con la interpretación teórica y jurídica, la definición legislativa y la aplicación directa de las garantías administrativas y procesales. Se analiza la influencia de las garantías administrativo-procesales en el nivel de desarrollo del sistema jurídico nacional. Se llama la atención sobre el hecho de que la calidad del funcionamiento adecuado de las garantías administrativo-procesales depende directamente del desarrollo de las instituciones estatales de un país concreto, así como del nivel de perfección y eficiencia de todo el mecanismo de poder estatal, es decir, del sistema estatal. Dado que la esencia de las garantías administrativas y procesales modernas prevé la correcta consolidación de los derechos, las libertades y los intereses legítimos de las personas, se justifica que el papel clave en estos procesos siempre jugará el nivel de conciencia jurídica, junto con el nivel de transparencia y puntualidad. El autor define los términos “garantías administrativo-procesales”, “protección de las garantías jurídicas de los ciudadanos” y “conciencia jurídica de la población”. Se proponen algunos de los rasgos característicos de los modelos extranjeros de regulación administrativa y jurídica para su aplicación.
Definición, signos y tipos de garantías administrativas y procesales: puntos de vista establecidos y la necesidad de su modernización
Definição, sinalização e tipos de garantias administrativas e processuais: Pontos de vista estabelecidos e a necessidade de sua modernização
Keywords: Адміністративне право та процес. Administrative Law and Procedure. Административное право и процесс; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; publikatsii u WoS; administrative-procedural guarantees; administrative process; legal awareness; legal regulation; administrative law; protection of legitimate interests; protection of rights and freedoms of persons; адміністративно-процесуальні гарантії; адміністративний процес; правосвідомість; правове регулювання; захист законних інтересів; захист прав і свобод особи; административно-процессуальные гарантии; административный процесс; правосознание; правовое регулирование; защита прав и свобод человека