Адміністративна відповідальність в Україні : навчальний посібник - Комзюк, А. Т.; Komziuk, A. T.; Салманова, О. Ю.; Salmanova, O. Yu.; Гусаров, С. М.; Husarov, S. M.; Anatolii Komziuk; Olena Salmanova; Сергій Гусаров (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2025)
В посібнику розкриваються поняття, правові та фактичні підстави адміністративної відповідальності, види та загальні правила накладення адміністративних стягнень, система та види складів адміністративних проступків, розглядаються питання підвідомчості справ про адміністративні правопорушення, провадження у справах про них: порядок порушення та розгляду справи, оскарження постанови і перегляду справи, а також виконання постанов про накладення адміністративних стягнень. У третьому виданні навчального посібника враховано численні зміни у законодавстві про адміністративні правопорушення, його доповнено новими главами, суттєвих змін зазнав також склад авторського колективу. Для студентів, курсантів, слухачів закладів вищої освіти юридичного профілю, викладачів, ад’юнктів, аспірантів, посадових осіб адміністративних органів - суб’єктів адміністративної юрисдикції, всіх, хто цікавиться питаннями застосування права.

The manual reveals the concepts, legal and factual grounds for administrative liability, types and general rules for imposing administrative penalties, the system and types of administrative offenses, and examines the issues of jurisdiction of cases on administrative offenses, proceedings in cases on them: the procedure for initiating and considering a case, appealing a decision and reviewing a case, as well as the execution of decisions on imposing administrative penalties. The third edition of the manual takes into account numerous changes in the legislation on administrative offenses, it has been supplemented with new chapters, and the composition of the author's team has also undergone significant changes. For students, cadets, students of higher education institutions of a legal profile, teachers, associate professors, postgraduate students, officials of administrative bodies - subjects of administrative jurisdiction, and everyone who is interested in the application of law.
Keywords: Україна; Навчальні видання. Educational editions; Educational editions; адміністративна відповідальність; administrative responsibility; адміністративне правопорушення; administrative offense; адміністративний проступок; адміністративні стягнення; administrative penalties; система складів адміністративних проступків; system of administrative offenses; підвідомчість справ про адміністративні правопорушення; jurisdiction over administrative offense cases; провадження в справах про адміністративні проступки; proceedings in cases of administrative offenses; накладення адміністративних стягнень