Практика Європейського суду з прав людини як джерело судового правозастосування в Україні - Розумовський, О. С.; Rozumovskyi, O. S. (Процесуальне та техніко-криміналістичне забезпечення досудового розслідування : тези доп. всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 28 листоп. 2019 р.). – Харків, 2019. – С. 262-265, 2019)
Розглянуто питання застосування національними судами України практики Європейського суду під час вирішення справ чи прийняття процесуальних рішень. Автор приходить до висновку, що вироблення Європейським Судом з прав людини нових правоположень у результаті роз’яснення конкретних правових принципів, закріплених Конвенцією про захист прав людини та основних свобод, дає змогу використання цих правових позицій у процесі подолання прогалин у національному законодавстві.

The issue of the application of the practice of the European Court by the national courts of Ukraine when deciding cases or making procedural decisions was considered. The author comes to the conclusion that the development of new legal provisions by the European Court of Human Rights as a result of the clarification of specific legal principles enshrined in the Convention on the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms enables the use of these legal positions in the process of overcoming gaps in national legislation.

Рассмотрены вопросы применения национальными судами Украины практики Европейского суда при решении дел или принятии процессуальных решений. Автор приходит к выводу, что выработка Европейским Судом по правам человека новых правоположений в результате разъяснения конкретных правовых принципов, закрепленных Конвенцией о защите прав человека и основных свобод, позволяет использовать эти правовые позиции в процессе преодоления пробелов в национальном законодательстве.
Розумовський, О. С. Практика Європейського суду з прав людини як джерело судового правозастосування в Україні / Олександр Сергійович Розумовський // Процесуальне та техніко-криміналістичне забезпечення досудового розслідування : тези доп. всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 28 листоп. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків, 2019. – С. 262-265.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Європейський суд з прав людини; European Court of Human Rights; Европейский суд по правам человека; Держава і право. State and Law. Государство и право; судове правозастосування; judicial enforcement; судебное правоприменение