Поняття та правова природа заходів відповідальності в сімейному праві - Єфремова, І. О.; Yefremova, I. О.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-2542-6812 (Науковий вісник публічного та приватного права. – 2017. – Вип. 3. – С. 39-43, 2017)
Стаття присвячена дослідженню правової природи заходів відповідальності у сімейному праві. Зважаючи на положення теорії права, досліджено галузеві особливості заходів відповідальності в сімейному праві та сформулювано їх доктри-нальне визначення. Зроблено висновок, що поряд із загальними ознаками, які притаманні будь-яким заходам юридичної відповідальності як заходам примусу, заходи відповідальності в сімейному праві мають і свої специфічні ознаки, які обумовлені особливостями предмету та методу правового регулювання сімейних відносин.

The article is devoted to the study of the legal nature of the measures of responsibility in family law. Considering the provisions of the theory of law, the branch features of the measures of responsibility in family law are investigated and their doctrinal definition is formulated. It is concluded that along with the general characteristics that are inherent in any measures of legal responsibility as coercive measures, the measures of responsibility in family law also have their own specific features, conditioned by the peculiarities of the subject and the method of legal regulation of family relations.

Статья посвящена исследованию правовой природы мер ответственности в семейном праве. Учитывая положения теории права, исследованы отраслевые особенности мер ответственности в семейном праве и сформулировано их доктринальное определение. Сделан вывод, что наряду с общими признаками, которые присущи любым мерам юридической ответственности как мерам принуждения, меры ответственности в семейном праве имеют и свои специфические признаки, обусловленные особенностями предмета и метода правового регулирования семейных отношений.
Єфремова І. О. Поняття та правова природа заходів відповідальності в сімейному праві / Єфремова І. О. // Науковий вісник публічного та приватного права. – 2017. – Вип. 3. – С. 39-43.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Сімейне право. Family law. Семейное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; відповідальність у сімейному праві; ответственность в семейном праве; responsibility within family law; державний примус; сімейно-правова відповідальність; позбавлення батьківських прав; неустойка; відшкодування збитків; государственное принуждение; семейно-правовая ответственность; лишение родительских прав; возмещение убытков; state coercion; measures of responsibility; family and legal responsibility; deprivation of parental rights; forfeit; compensation for damages