Оподаткування грального бізнесу як джерело фінансування енергетичної безпеки України - Єфремов, С. В.; Yefremov, S. V. (Трансформаційні процеси безпекового середовища у воєнний час: зб. доп. за результатами Кругл. столу (м. Кам’янське, 20 берез. 2025 р.) / ГО «Молодіжна Організація Починаючих Лідерів. – Кам’янське: ГО МОПЛ, 2025. – С. 69-71, 2025)
Гральний бізнес є важливою складовою економічного простору, що може забезпечувати значні надходження до державного бюджету. Оподаткування цього сектору виступає потужним інструментом формування фінансових ресурсів, які можуть бути спрямовані на зміцнення стратегічно важливих галузей. Однією з таких сфер є енергетична безпека, що набуває особливого значення в умовах глобальної нестабільності, економічних криз та загроз енергопостачанню. Спрямування податкових надходжень від грального бізнесу на фінансування енергетичної безпеки дозволяє створити додаткові можливості для модернізації енергетичної інфраструктури, розвитку відновлюваних джерел енергії та зменшення залежності від імпортних енергоносіїв розглядаються ключові аспекти оподаткування грального бізнесу, його економічне значення та можливості використання отриманих коштів для забезпечення стабільності енергетичної системи держави. Проаналізовано світовий досвід використання доходів від азартних ігор для фінансування стратегічно важливих сфер, зокрема енергетики. Наведено механізми розподілу податкових надходжень, які можуть сприяти підвищенню ефективності державної політики у сфері енергозабезпечення. Розглянуто питання регулювання оподаткування грального бізнесу в Україні та можливості його вдосконалення для створення стабільного джерела фінансування енергетичного сектору. Підкреслюється необхідність чітких законодавчих норм, які сприятимуть ефективному адмініструванню податків у цій сфері. Акцент зроблено на важливості збалансованої податкової політики, яка не лише сприятиме економічному розвитку, але й дозволить залучати додаткові ресурси для посилення енергетичної безпеки країни.

The gambling business is an important component of the economic landscape, capable of generating substantial revenues for the state budget. Taxation of this sector serves as a powerful tool for accumulating financial resources that can be allocated to strengthen strategically significant industries. One of the key areas requiring such financial support is energy security, which has become increasingly critical in the face of global instability, economic crises, and threats to energy supply. Redirecting tax revenues from the gambling industry toward financing energy security creates additional opportunities for modernizing energy infrastructure, developing renewable energy sources, and reducing dependence on imported energy resources. This article examines the fundamental aspects of gambling business taxation, its economic impact, and the potential use of generated revenues to ensure the stability of the national energy system. The study explores international experiences in utilizing gambling-generated revenues for financing strategically important sectors, particularly energy. Various mechanisms for allocating tax revenues are presented, which may enhance the effectiveness of state policies in the energy sector. The paper also addresses the regulation of gambling taxation in Ukraine and explores potential improvements to establish a stable financial source for the energy sector. The necessity of clear legislative frameworks to facilitate effective tax administration in this field is emphasized. The study underscores the importance of a balanced tax policy that not only fosters economic growth but also enables the mobilization of additional resources to strengthen the country’s energy security.
Keywords: Україна; оподаткування; гральний бізнес; державний бюджет; Ukraine; taxation; gambling business; state budget