Заходи щодо протидії домашньому насильству: порівняльно-правовий аналіз законодавства України та Республіки Молдова - Ященко, А. М.; Yashchenko, A. M. (Науковий вісник публічного та приватного права. - 2018. - Вип. 6, т. 2. - С. 232-237, 2018)
Стаття присвячена порівняльно-правовому аналізу законодавчої регламентації заходів щодо протидії домашньому насильству в законодавстві України і Республіки Молдова. На підставі проведеного дослідження зазначено, що протидія домашньому насильству в законодавстві цих країн здійснюється в межах різних галузей права. У кримінально-правовій площині така протидія забезпечується шляхом застосування до суб’єкта домашнього насильства каральних і (або) альтернативних їм інших, некаральних заходів впливу (заходів захисту). Наголошено на тому, що в Кримінальному процесуальному кодексі Республіки Молдова порядок реалізації заходів захисту в разі вчинення особою злочину, пов’язаного з домашнім насильством, фактично засвідчує їх приналежність до заходів кримінально-правового характеру, хоча в Кримінальному кодексі Республіки Молдова відповідні заходи безпосередньо і не передбачені. Зазначено, що така практика навряд чи має бути позитивно оцінена з погляду її можливої імплементації до вітчизняного кримінального законодавства.

The article is about the comparative and legal analysis of the legislative regulation of measures against domestic violence in the legislation of Ukraine and the Republic of Moldova. Accordance with the research, it is stated that the counteraction to the domestic violence in the legislation of these countries is carried out within the various branches of the law. In criminal law, such counteraction is achieved by using punitive and / or alternative non-punitive measures of protection. It is emphasized that in the Criminal Procedure Code of the Republic of Moldova, the procedure of the defence, if a person committed a crime connected with domestic violence, actually shows their that it belongs to criminal-land-law measures, although the appropriate measures are not specified in the Criminal Code of the Republic of Moldova. It is mentioned that such practice is unlikely to be positively evaluated in the context of its possible implementation to the domestic criminal law.

Статья посвящена сравнительно-правовому анализу законодательной регламентации мер по противодействию домашнему насилию в законодательстве Украины и Республики Молдова. На основании проведенного исследования отмечено, что противодействие домашнему насилию в законодательстве этих стран осуществляется в пределах разных отраслей права. В уголовно-правовой плоскости такое противодействие обеспечивается путем применения к субъекту домашнего насилия карательных и (или) альтернативных им иных, не карательных мер воздействия (мер защиты). Отмечено, что, в Уголовно-процессуальном кодексе Республики Молдова порядок реализации мер защиты в случае совершения лицом преступления, связанного с домашним насилием, фактически свидетельствует о принадлежности их к мерам уголовно-правового характера, хотя в Уголовном кодексе Республики Молдова соответствующие меры непосредственно и не предусмотрены. Указанно, что такая практика едва ли может быть положительно оценена с точки зрения ее возможной имплементации в отечественное уголовное законодательство.
Keywords: домашнє насильство; domestic violence; домашнее насилие; протидія домашньому насильству; combating domestic violence; противодействие домашнему насилию; порівняльно-правовий аналіз; comparative legal analysis; сравнительно-правовой анализ; законодавство; legislation; законодательство; Україна; Ukraine; Украина; Республіка Молдова; Republic of Moldova; Республика Молдова