Розвиток навичок усвідомленості в процесі навчання гештальт-терапії - Шахова, О. Г.; Shakhova, O. H.; Кучук, Н. В.; Kuchuk, N. V.; Олена Шахова (Особистість, суспільство, війна : тези доп. учасників міжнар. психолог. форуму (м. Харків, Україна, 26 квіт. 2024 р.). – Харків : ХНУВС, 2024. – С. 347-351, 2024)
Відзначено, що гештальт-терапія заохочує людину брати на себе ризик і відповідальність діяти так, щоб найкраще задовольнити свої потреби в поточній ситуації шляхом підвищення рівня саморегуляції та самопідтримки. Наведено лонгітюдне дослідження розвитку навичок усвідомленості у студентів Харківського Інституту Гештальта та Психодрами в процесі тривалого навчання на першому ступені базової програми підготовки гештальт-терапевтів.

It is noted that Gestalt therapy encourages a person to take the risk and responsibility to act so that best meet your needs in the current situation by increasing your level of self-regulation and self-support. A longitudinal study of the development of awareness skills among students of the Kharkiv Institute of Gestalt and Psychodrama in the process of long-term training at the first stage of the basic training program for Gestalt therapists is presented.

Отмечено, что гештальт-терапия поощряет человека брать на себя риск и ответственность действовать так, чтобы лучше удовлетворить свои потребности в текущей ситуации путем повышения уровня саморегуляции и самоподдержки. Приведены лонгитюдные исследования развития навыков осознанности у студентов Харьковского Института Гештальта и Психодрамы в процессе длительного обучения на первой ступени базовой программы подготовки гештальт-терапевтов.
Keywords: гештальт-терапія; gestalt therapy; гештальт-терапия; усвідомленість; awareness; осознанность; розвиток навичок усвідомленості; development of awareness skills; развитие навыков осознанности