Аналіз кримінально-правових ознак осіб, які вчиняють злочини у сфері грального бізнесу - Васильєва, Д. О.; Vasylieva, D. O. (Вісник Кримінологічної асоціації України. - 2018. - № 1 (18). - С. 56-65, 2018)
Статтю присвячено виявленню типових кримінально-правових ознак осіб, які вчиняють злочини у сфері грального бізнесу, та їхньому критичному аналізу відповідно до реальної ситуації протидії вказаній злочинності. На основі вивчення слідчої та судової практики виявлено низьку ефективність протидії незаконному гральному бізнесу: до кримінальної відповідальності притягаються низові виконавці злочинів або ватажки окремих груп на рівні одного грального закладу. Запропоновано у практиці запобігання та протидії злочинам у цій сфері приділяти увагу особливо небезпечним та професійним злочинцям, які здатні на створення групи з незаконного грального бізнесу з різними формами співучасті, організацію її злочинної діяльності та керівництво нею.

The article is focused on the detection of typical criminal and legal features of persons committing crimes in the gambling sphere, and their critical analysis of compliance with the actual situation of counteracting this crime. Based on the study of investigative and judicial practice, low effectiveness of countering illegal gambling business has been revealed: lower executors of crimes or heads of certain groups at the level of one gambling establishment are brought to criminal liability. The has offered to pay attention to especially dangerous and professional criminals in the practice of preventing and countering crimes in the gambling business, who are capable of creating a group with various forms of implication, organizing and directing criminal activities of this group from illegal gambling.

Статья посвящена выявлению типичных уголовно-правовых признаков лиц, совершающих преступления в сфере игорного бизнеса, и их критическому анализу в соответствии с реальной ситуацией противодействия указанной преступности. На основе изучения следственной и судебной практики выявлена низкая эффективность противодействия незаконному игорному бизнесу: к уголовной ответственности привлекаются низовые исполнители преступлений или главари отдельных групп на уровне одного игорного заведения. Предложено в практике предотвращения и противодействия преступлениям в сфере игорного бизнеса уделять внимание особо опасным и профессиональным преступникам, которые способны на создание группы с различными формами соучастия, организацию и руководство преступной деятельностью этой группы незаконного игорного бизнеса.
Analysis of criminal and legal features of persons committing crimes in the gambling sphere
Анализ уголовно-правовых признаков лиц, совершающих преступления в сфере игорного бизнеса
Васильєва, Д. О. Аналіз кримінально-правових ознак осіб, які вчиняють злочини у сфері грального бізнесу / Д. О. Васильєва // Вісник Кримінологічної асоціації України. - 2018. - № 1 (18). - С. 56-65.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Кримінологія. Criminology. Криминология; гральний бізнес; кримінологічна характеристика; особа злочинця; gambling business; criminological characteristics; игорный бизнес; криминологическая характеристика; личность преступника; criminal personality