Правове регулювання української мови як державної в українській освітній сфері - Чорний, І. В.; Chornyi, I. V.; ORCID: https://orcid.org/0000-0001-6079-1746; Єльнікова, Н. І.; Yelnikova, N. I.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-5061-8226 (Право і безпека. – 2023. – № 1 (88). – С. 88-98, 2023)
Проаналізовано конституційний статус української державної мови як консолідуючої складової українського суспільства з 1991 року і донині. Репрезентовано значення пошуку духовних об’єднань, що згуртовують сучасну спільноту. Право не може розмежовуватися з розвідинами духовної спорідненості та від піднесення певної ідеології, що убезпечує розвиток національної держави. Зазначено, що провідне місце в системі сполучуваних зв’язків належить українській мові. Здійснено розмежування понять «державна мова» та «офіційна мова». Досліджено питання правового регулювання використання української державної мови в освітній сфері з моменту проголошення України незалежною демократичною державою і дотепер. Проаналізовано мовний стан здобуття освіти відповідного рівня, спираючись на Закон України «Про освіту», державні стандарти всіх рівнів освіти, Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Наголошено, що відповідно до згаданих вище законів і нормативних документів тільки державною мовою України можна здобути всі рівні освіти, зазначені у стандартах, затверджених після набуття чинності Законом України «Про освіту». Зауважено, що серед ключових компетентностей дошкільної та початкової освіти виокремлено здатність спілкуватися рідною, якщо вона відрізняється від державної, та іноземними мовами. Наголошено на обов’язковості вивчення державної мови України в освітніх установах усіх рівнів.

The constitutional status of the Ukrainian state language as a consolidating component of Ukrainian society from 1991 to the present day has been analyzed in the article. The significance of the search for spiritual associations uniting the modern community is represented. The law cannot be separated from explorations of spiritual kinship and from the rise of a certain ideology that ensures the development of the nation state. It has been noted that the leading place in the system of connecting links belongs to the Ukrainian language. A distinction between “state language” and “official language” has been made. The issue of legal regulation of the use of the state language of Ukraine in the educational sphere from the moment Ukraine was declared an independent democratic state to the present day has been studied. The language status of education at the appropriate level based on the Law of Ukraine “On Education”, State Standards of all levels of education, the Law of Ukraine “On Ensuring the Functioning of the Ukrainian Language as a State Language” has been analyzed. It has been emphasized that in accordance with the above-mentioned laws and regulatory documents, all levels of education indicated in the standards approved after the entry into force of the Law of Ukraine “On Education” can be obtained exclusively in the state language of Ukraine. It has been noted that among the key competences of preschool education and primary education, the ability to communicate in foreign languages and the native language, if the latter differs from the state, is singled out. It has been stressed that it is mandatory to study the state language of Ukraine in educational institutions of all levels.

Проанализирован конституционный статус украинского государственного языка как консолидирующий компонент украинского общества с 1991 года и по сей день. Представлено значение поиска духовных ассоциаций, которые объединяют современное сообщество. Право не может отделяться от разведок духовного родства и от повышения определенной идеологии, которая защищает развитие национального государства. Отмечено, что ведущее место в системе связей принадлежит украинскому языку. Осуществлено разграничение понятий «государственный язык» и «официальный язык». Исследованы вопросы правового регулирования использования украинского государственного языка в образовательной сфере с момента провозглашения Украины независимым демократическим государством и до сих пор. Проанализировано языковое состояние получения образования соответствующего уровня, опираясь на Закон Украины «Об образовании», государственные стандарты всех уровней образования, Закон Украины «Об обеспечении функционирования украинского языка как государственного». Подчеркнуто, что в соответствии с вышеуказанными законами и нормативными документами только на государственном языке Украины можно получить все уровни образования, указанные в стандартах, утвержденных после вступления в силу Закона Украины «Об образовании». Замечено, что среди ключевых компетентностей дошкольного и начального образования выделена способность общаться на родном, если он отличается от государственного, и иностранных языках. Определена обязательность изучения государственного языка Украины в образовательных учреждениях всех уровней.
Legal regulation of the Ukrainian language as the state language in the Ukrainian education sphere
Юридическое регулирование украинского языка как государственного в украинской образовательной сфере
Чорний, І. В. Правове регулювання української мови як державної в українській освітній сфері / Ігор Віталійович Чорний, Наталія Ігорівна Єльнікова // Право і безпека. – 2023. – № 1 (88). – С. 88-98. - DOI: https://doi.org/10.32631/pb.2023.1.08.
Чорний І. В., Єльнікова Н. І. Правове регулювання української мови як державної в українській освітній сфері. Право і безпека. 2023. No 1 (88). С. 88–98. DOI: https://doi.org/1 0.32631/pb.2023.1.09.
Chornyi, I. V., & Yelnikova, N. I. (2023). Legal regulation of the Ukrainian language as the state language in the Ukrainian education sphere. Law and Safety, 1(88), 88–98. https://doi.o rg/1 0.32631/pb.2023.1.09.
Keywords: Мова. Мовознавство. Літературознавство. Language. Linguistics. History and Criticism of Literature. Язык. Языкознание. Литературоведение; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Освіта. Педагогіка. Education. Pedagogy. Образование. Педагогика; українська мова; Ukrainian language; украинский язык; державна мова; official language; государственный язык; рідна мова; native language; родной язык; мовне законодавство; language legislation; языковое законодательство; правове регулювання; legal regulation; правовое регулирование; освітній заклад; educational institution; образовательное учреждение