Становлення та зміст принципу процесуальної активності суду в цивільному судочинстві - Яцина, В. Б.; Yatsyna, V. B. (Проблеми цивільного права та процессу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. 97-й річниці від дня народження Олександра Анатолійовича Пушкіна (м. Харків, 20 трав. 2022 р.). – Харків : ХНУВС, 2022. - С. 261-266, 2022)
Зазначається, що в науці цивільного процесуального права точиться гостра дискусія навколо питання, чи існують підстави існування самостійного принципу – процесуальної активності суду, чи процесуальну активність суду слід включати як складову до інших принципів. Зауважується, що є всі підстави щодо виділення самостійного принципу – принципу судового керівництва, та досить спірною є точка зору про можливість включення активних повноважень суду до змісту відповідних галузевих принципів: змагальності, диспозитивності та процесуальної активності суду. Отмечается, что в науке гражданского процессуального права идет острая дискуссия вокруг вопроса, существуют ли основания существования самостоятельного принципа – процессуальной активности суда или процессуальную активность суда следует включать как составляющую к другим принципам. Замечается, что есть все основания для выделения самостоятельного принципа – принципа судебного руководства, и достаточно спорна точка зрения о возможности включения активных полномочий суда в содержание соответствующих отраслевых принципов: состязательности, диспозитивности и процессуальной активности суда. It is noted that in the science of civil procedural law there is a sharp discussion around the question of whether there are grounds for the existence of an independent principle - the procedural activity of the court or the procedural activity of the court should be included as a component of other principles. We believe that there is every reason to single out an independent principle - the principle of judicial leadership, and the point of view on the possibility of including the active powers of the court in the content of the relevant industry principles: adversarial, discretionary and procedural activity of the court is rather controversial.
Яцина В. Б. Становлення та зміст принципу процесуальної активності суду в цивільному судочинстві / В. Б. Яцина // Проблеми цивільного права та процессу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. 97-й річниці від дня народження Олександра Анатолійовича Пушкіна (м. Харків, 20 трав. 2022 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; Харків. обл. осередок Всеукр. громад. орг. «Асоціація цивілістів України», Наук. парк «Наука та безпека». – Харків : ХНУВС, 2022. - С. 261-266.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Цивільно-процесуальне право. Civil and Procedure Law. Гражданское процессуальное право; принцип процесуальної активності суду; принцип суддівського керівництва; принцип процессуальной активности суда; принцип судейского руководства; principle of procedural activity of the court; principle of judicial leadership