Теоретико-методологічні основи розслідування організованої злочинності у сфері господарської діяльності: дисертація - Пашинська, І. В.; Pashynska, I. V. (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2023)
У дисертації досліджено теоретико-методологічні основи розслідування злочинів, вчинених організованими злочинними угрупованнями у сфері господарської діяльності. Встановлено, що організовані групи, злочинні організації використовують великий діапазон сучасних цифрових технологій і віртуальних активів у сфері господарської діяльності, за допомогою яких злочинці: здійснюють приховування реальних доходів, а також доходів та прибутків їх підприємств шляхом виведення активів у криптовалюту; створення нелегального експорту капіталів за допомогою Інтернет–платформ (казино, лото тощо); одержують тіньові доходи шляхом прихованого вилучення з обігу різниці між офіційними та реальними цінами на товари і послуги; підпорядковують собі міжнародні і національні криптовалютні біржі, обмінні пункти тощо.

The thesis examines the theoretical and methodological foundations of the investigation of crimes committed by organized criminal groups in the field of economic activity. It has been established that organized criminal group (organized groups, criminal organizations) use a wide range of modern digital technologies and virtual assets in the field of economic activity, with the help of which criminals: hide real income, as well as the income and profits of their enterprises by withdrawing assets into cryptocurrency; creation of illegal capital export using Internet platforms (casinos, lotto, etc.); receive shadow incomes by covertly withdrawing from circulation the difference between official and real prices for goods and services; subordinate international and national cryptocurrency exchanges, exchange offices, etc.

В диссертации исследованы теоретико-методологические основы расследования преступлений, совершенных организованными преступными группировками в сфере хозяйственной деятельности.
Theoretical and methodological foundations of the investigation of organized crime in the sphere of economic activity
Keywords: Україна; Дисертації. Theses. Диссертации; 081 – Право; організоване злочинне угруповання; експертиза; спеціальні знання; organized criminal group; господарська діяльність; криміналістична характеристика; криміналістична класифікація; слідча ситуація; слідча версія; слідчі (розшукові) дії; негласні слідчі (розшукові) дії; economic activity; forensic characteristics; forensic classification; investigative situation; investigative version; planning; investigative (detective) actions; covert investigative (detective) actions; special knowledge; expertise; организованная преступная группировка; хозяйственная деятельность; криминалистическая характеристика; следственная ситуация