Досвід Франції у програмуванні протидії злочинності в сучасних умовах: підходи, рівні, фінансове забезпечення - Титаренко, О. О.; Tytarenko, O. O. (Соціально-правові студії. - 2019. - Вип. 3(5). - С. 8-13, 2019)
Досліджено досвід Франції з питань програмування протидії злочинності (підходи, рівні, фінансування) та визначено позитивні підходи і практики, які можуть бути запозичені Україною та враховані під час розроблення відповідних стратегічних документів на державному рівні в цій сфері. Концепція протидії злочинності у Франції формується на застосуванні двох підходів: соціальної профілактики та ситуаційного попередження злочинів, що відображені в Національній стратегії з попередження правопорушень на 2013–2017 (далі – Стратегія/Національна стратегія), яка реалізується і нині. Стратегією передбачається реалізація трьох національних програм, 12 Планів дій із реалізації програм та національних проєктів. По суті за своєю структурою Національна стратегія є універсальним стратегічним документом, який можна визначити як «Стратегію програм та заходів». З’ясовано, що у Франції, як і в інших країнах Європейського Союзу (далі – ЄС), під час формування програм протидії злочинності акцентується на здійсненні впливу на загальнокримінальну злочинність (злочинність молоді, насильницьку злочинність стосовно жінок), а також на забезпеченні безпеки на місцевому рівні зі залученням громадськості. Реалізація Стратегії та державних програм здійснюється на рівні департаментів і муніципальному рівні. Встановлено, що важливу роль у формуванні і Національної стратегії, і державних превентивних програм відіграє Міжвідомчий комітет з протидії правопорушенням та радикалізації при Міністерстві внутрішніх справ Франції (CIPDR), Міжвідомчий фонд з попередження злочинності (FIPD) та місцеві (або міжмуніципальні) ради з безпеки та попередження правопорушень (CLSPD / CISPD).

The purpose of the article is to study the experience of France in the programming of countering crime in modern conditions to determine the best practices for Ukraine. For the study of foreign experience in anti-crime programming, appropriate methodological tools were used, which include: dialectical and general scientific methods of cognition (analysis, synthesis), as well as a comparative method. It has been established that today France still remains among the EU leaders in terms of violent crimes, thefts and robberies, which influences the formation of state policy in the area of counteraction crime. In this country, as in most EU countries, along with the implementation of state policies to prevent common crime, a government strategy is being implemented in the sphere of countering illegal migration, human trafficking, organized crime, drug trafficking, terrorism, extremism and radicalism. The strategy includes the implementation of three national programs, 12 Action Plans for program implementation and national projects. In fact, by its structure, the National Strategy is a universal strategic document that can be defined as «Strategy-programs and activities». It has been established that in France, as in other EU countries, in formulating crime prevention programs, emphasis is placed on influencing common crime (youth crime, violent crime against women), as well as providing public safety at the local level with public involvement. The implementation of the Strategy and government programs is carried out at the departmental and municipal levels. The Interdepartmental Committee on Countering Offenses and Radicalization under the French Ministry of the Interior (CIPDR), the Interdepartmental Crime Prevention Foundation (FIPD) and local (or inter-municipal) security councils (CLSPD/CISPD) have been found to play a significant role in the formation of both the National Strategy and state prevention programs. The possibility of borrowing the French experience for Ukraine in programming such activities is substantiated.

Исследован опыт Франции по программированию противодействия преступности (подходы, уровни, финансирование) и определены положительные подходы и практики, которые могут быть взяты Украиной и учтены при разработке соответствующих стратегических документов на государственном уровне в этой сфере.
France experience in programming of counteraction crime in modern conditions: approaches, levels, funding
Keywords: протидія злочинності; crime counteraction; противодействие преступности; програмування; programming; программирование; програми профілактики; prevention programs; программы профилактики; зарубіжний досвід; foreign experience; зарубежный опыт; Франція; France; Франция