Психологічні аспекти юридичної техніки: як вплив на свідомість та поведінку особи - Зінченко, Д. А.; Zinchenko, D. A.; Зінченко, О. Д.; Zinchenko, O. D. (Мова і право: матеріали Всеукр. наук.-практ. конф.(м. Дніпро, 17 жовт. 2023 р.) / МВС України, Дніпр. держ. ун-т внутр. справ, Навч.-наук. ін-т права та підготовки фахівців для підрозділів Нац. поліції, Каф. українознавства та іноземних мов. -Дніпро: ДДУВС, 2023. - С. 94-96, 2023)
Тема "Психологічні аспекти юридичної техніки: як вплив на свідомість та поведінку особи" відкриває широке поле для дослідження взаємозв'язку між правом і психологією. Ця робота зосереджується на аналізі того, як юридичні норми та процедури впливають на психологічний стан і поведінку людини. Вона охоплює різноманіття способів, за допомогою яких право може формувати, модифікувати та контролювати соціальну поведінку. Важливу роль у цьому контексті відіграє аналіз психологічних ефектів юридичних санкцій, нормативних очікувань та правових процедур. Розглядаються також питання внутрішнього прийняття юридичних норм, їх впливу на формування моральних переконань та соціальних норм. Окрему увагу приділено психологічним аспектам юридичної взаємодії в контексті судових процесів, де важливо зрозуміти мотивацію та поведінку обвинувачених, свідків та суддів. Ця анотація наголошує на необхідності інтеграції психологічних знань у сферу права для розробки ефективніших та гуманніших юридичних практик, що враховують психологічну динаміку людської поведінки.

The topic "Psychological Aspects of Legal Technique: Influence on Consciousness and Behavior of an Individual" opens a vast field for exploring the interrelation between law and psychology. This work focuses on analyzing how legal norms and procedures impact an individual's psychological state and behavior. It encompasses the variety of ways through which the law can shape, modify, and control social behavior. A key role in this context is the analysis of the psychological effects of legal sanctions, normative expectations, and legal procedures. It also examines issues related to the internal acceptance of legal norms, their influence on the formation of moral beliefs, and social norms. Special attention is given to the psychological aspects of legal interaction in the context of court proceedings, where understanding the motivation and behavior of defendants, witnesses, and judges is crucial. This annotation emphasizes the necessity of integrating psychological knowledge into the field of law to develop more effective and humane legal practices that consider the psychological dynamics of human behavior.
Keywords: юридична психологія; psychology; юридична техніка; свідомість; поведінка; юридичні норми; судові процеси; моральні переконання; соціальні норми; юридичні санкції; правова система; legal technique; behavior; social norms; legal norms; moral beliefs