Адміністративні процедури в сфері міграції: відповідність міжнародним стандартам - Зінченко, Д. А.; Zinchenko, D. A. (Стан та перспективи розвитку адміністративного права України: матеріали Х Міжнар. наук.-практ. інтернет конф. (м. Одеса, 20 жовт. 2023 р.) / МВС України, Одес. держ. ун-т внутр. справ. – Одеса: ОДУВС, 2023. – С. 109-112, 2023)
Дуже важливо аналізувати адміністративні процедури в сфері міграції з точки зору їх відповідності міжнародним стандартам. В умовах глобалізації та зростаючих міграційних потоків, забезпечення прозорих, справедливих та ефективних міграційних процедур є ключовим для стабілізації міжнародних відносин та захисту прав людини. Адаптація національних законодавств до міжнародних конвенцій та угод у сфері міграції дозволяє створити умови для безпечної та законної міграції, а також ефективно боротися з такими явищами, як нелегальна міграція, торгівля людьми та експлуатація мігрантів. Правильно структуровані адміністративні процедури допомагають уникнути бюрократичних перешкод та забезпечити рівний доступ до міграційних послуг для всіх категорій мігрантів. Важливо, щоб такі процедури включали механізми захисту прав мігрантів, особливо у вразливих ситуаціях, як-от біженці та шукачі притулку. Також, вони повинні враховувати потреби країн прийому та вихідних країн, створюючи баланс між національною безпекою та правами людини. Сучасні виклики в сфері міграції вимагають постійного оновлення та удосконалення адміністративних процедур, забезпечуючи їх відповідність міжнародним нормам і стандартам. Це сприяє розвитку міжнародного співробітництва, підтримки прав людини та створення ефективних міграційних політик.

It is crucial to analyze administrative procedures in the field of migration in terms of their compliance with international standards. In the context of globalization and increasing migration flows, ensuring transparent, fair, and efficient migration procedures is key for stabilizing international relations and protecting human rights. Adapting national laws to international conventions and agreements in the field of migration allows for the creation of conditions for safe and legal migration, as well as effectively combating phenomena such as illegal migration, human trafficking, and the exploitation of migrants. Well-structured administrative procedures help avoid bureaucratic barriers and ensure equal access to migration services for all categories of migrants. It is important that such procedures include mechanisms to protect the rights of migrants, especially in vulnerable situations, such as refugees and asylum seekers. They should also consider the needs of both host and origin countries, creating a balance between national security and human rights. Modern challenges in the field of migration require continuous updating and improvement of administrative procedures, ensuring their compliance with international norms and standards. This promotes international cooperation, support for human rights, and the development of effective migration policies.
Keywords: адміністративні процедури; administrative procedures; Україна; міграція; міжнародні стандарти; міграційні потоки; біженці; національне законодавство; міжнародне співробітництво; human rights; migration; international standards; migration flows; refugees; international cooperation