Рівність прав чоловіків та жінок в Україні: вимоги сьогодення - Расторгуєва, Н. О.; Rastorhuieva, N. O.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-1234-2767 (Авіація, промисловість, суспільство : матеріали ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кременчук, 12 трав. 2022 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ, Кременчуц. льотний коледж, Наук. парк «Наука та безпека». – Харків : ХНУВС, 2022. – С. 986-988., 2022)
Звертаючись до досвіду ряду сучасних правових держав, позначено ту обставину, що наявність лише спеціального законодавства не є достатнім для забезпечення і належного функціонування гарантованих державою прав на рівність чоловіків і жінок та захист від дискримінації за статевою ознакою. Нагальним є побудова належного механізму захисту означених на нормативному рівні прав і свобод чоловіків та жінок, що мають на меті недопущення дискримінації у майбутньому. При побудові цього механізму у нагоді має стати імплементація передового закордонного досвіду у вітчизняне правове поле з метою побудови належних умов забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в усіх сферах життєдіяльності. Обращаясь к опыту ряда современных правовых государств, отмечено то обстоятельство, что наличие только специального законодательства не достаточно для обеспечения и надлежащего функционирования гарантированных государством прав на равенство мужчин и женщин и защиту от дискриминации по половому признаку. Насущным является построение надлежащего механизма защиты обозначенных на нормативном уровне прав и свобод мужчин и женщин, имеющих целью недопущение дискриминации в будущем. При построении этого механизма пригодится имплементация передового зарубежного опыта в отечественное правовое поле с целью построения надлежащих условий обеспечения равных прав и возможностей женщин и мужчин во всех сферах жизнедеятельности. Referring to the experience of a number of modern legal states, the fact is noted that the existence of only special legislation is not enough to ensure and properly function the state-guaranteed rights to equality between men and women and protection from gender discrimination. It is urgent to build an appropriate mechanism for the protection of the rights and freedoms of men and women designated at the regulatory level, with the aim of preventing discrimination in the future. When building this mechanism, the implementation of advanced foreign experience in the domestic legal field will be useful in order to create appropriate conditions for ensuring equal rights and opportunities for women and men in all spheres of life.
Расторгуєва Н. О. Рівність прав чоловіків та жінок в Україні: вимоги сьогодення / Н. О. Расторгуєва / Авіація, промисловість, суспільство : матеріали ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кременчук, 12 трав. 2022 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ, Кременчуц. льотний коледж, Наук. парк «Наука та безпека». – Харків : ХНУВС, 2022. – С. 986-988.
Keywords: Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; гендерна рівність; гендерное равенство; gender equality; взаємодія чоловіка й жінки; взаимодействие мужчины и женщины; interaction between man and woman; рівноправність чоловіків та жінок; равноправие мужчин и женщин; equality of men and women; подолання ґендерної дискримінації; преодоление гендерной дискриминации; overcoming gender discrimination; ґендерна дискримінація; гендерная дискриминация; gender discrimination; права і свободи чоловіків та жінок; права и свободы мужчин и женщин; rights and freedoms of men and women