Automation of psychological selection procedures for personnel to specifc activities - Prykhodko, I.; Horielyshev, S.; Matsehora, Y.; Lefterov, V.; Larionov, S.; Kravchenko, O.; Baida, M.; Halkina, O. M.; Галкіна, О. М.; Servachak, O. (Pertanika Journal of Science and Technology. – 2022. – № 30 (1). – Р. 761-776, 2022)
У статті представлена універсальна методика визначення професійної пригодності (ПП) кандидата і алгоритм формування психологічного профілю на конкретну професію на основі визначення психологічного потенціалу особистості. Розроблений метод, заснований на використаних автоматизованих системах підтримки. На основі отриманого значення інтегрального показника приймається рішення про групу ПП даного кандидата. Цей метод адаптується до вимог професій до кандидатів з урахуванням змін умов діяльності шляхом коригування типового психологічного профілю особистості. Розроблений метод визначення ПП кандидата доведено до практичної реалізації у вигляді Автоматизованого психодіагностичного комплексу (АПДК) «Психодіагностика». АПДК апробовано на прикладі психологічних процедур отбору особистого складу для проховання військових служб у підрозділах з правоохоронними функціями. АПДК дозволяє скоротити час і трудозатрати на вивчення психодіагностичних досліджень, підвищує достовірність тестів за більш високих ступенів стандартизації процедур тестування, підвищує точність оцінки психологічних характеристик, знижує ймовірність помилок при обробці тестів. полученные результати. АПДК може використовуватися для рекрутингу в різних галузях економіки, освіти та військової сфери.

The article presents a universal method for determining the professional suitability (PS) of a candidate and an algorithm for forming a psychological profle for a specifc profession based on determining the psychological potential of personality. The developed method is based on the use of automated support systems. Based on the obtained value of the integral indicator, a decision is made on the PS group of this candidate. This method adapts to the requirements of the profession to candidates, taking into account changes in the conditions of activity by adjusting the typical psychological profle of the personality. The developed method for determining a candidate’s PS has been brought to practical implementation in the form of an Automated Psychodiagnostic Complex (APDC) “Psychodiagnostics.” APDC has been tested on the example of the psychological selection procedures of personnel for military service in units with law enforcement functions. APDС allows to reduce the time and labor costs for conducting psychodiagnostic studies, increases the reliability of tests due to a higher degree of standardization of the testing procedure, increases the accuracy of assessing psychological characteristics, and reduces the likelihood of errors in the processing of test results. APDС can be used for recruiting in various sectors of the economy, education, and military sphere.

В статье представлена универсальная методика определения профессиональной пригодности (ПП) кандидата и алгоритм формирования психологического профиля на конкретную профессию на основе определения психологического потенциала личности. Разработанный метод основан на использовании автоматизированных систем поддержки. На основании полученного значения интегрального показателя принимается решение о группе ПП данного кандидата. Этот метод адаптируется к требованиям профессии к кандидатам с учетом изменения условий деятельности путем корректировки типового психологического профиля личности. Разработанный метод определения ПП кандидата доведен до практической реализации в виде Автоматизированного психодиагностического комплекса (АПДК) «Психодиагностика». АПДК апробировано на примере психологических процедур отбора личного состава для прохождения воинской службы в подразделениях с правоохранительными функциями. АПДК позволяет сократить время и трудозатраты на проведение психодиагностических исследований, повышает достоверность тестов за счет более высокой степени стандартизации процедуры тестирования, повышает точность оценки психологических характеристик, снижает вероятность ошибок при обработке тестов. полученные результаты. АПДК может использоваться для рекрутинга в различных отраслях экономики, образования и военной сферы.
Automation of psychological selection procedures for personnel to specifc activities / Ihor Prykhodko, Stanislav Horielyshev, Yanina Matsehora1, Vasiliy Lefterov, Stanislav Larionov, Olena Kravchenko, Maksim Baida1, Olena Halkina, Olena Servachak // Pertanika Journal of Science and Technology. – 2022. – № 30 (1). – Р. 761-776. – DOI: https://doi.org/10.47836/pjst.30.1.41
Keywords: екстремальна активність; інтегральний показник; особистісні характеристики; процедури психологічного відбору; Automation; extreme activity; integral indicator; personality characteristics; psychological selection procedures; автоматизация; экстремальная активность; интегральный показатель; автоматизація