Особливості проведення огляду місця події під час розслідування порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту в умовах дії правового режиму воєнного стану - Гунько, А. А.; Hunko, A. A. (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 19 квіт. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 514-517, 2024)
Зазначено, що огляд місця події під час розслідування порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту є однією з першочергових слідчих (розшукових) дій, коли вдається отримати важливу вихідну та доказову інформацію. Заради підвищення результативності цієї процесуальної дії рекомендовано обирати тактичні прийоми та їх сукупності з урахуванням дії правового режиму воєнного стану, безпекової складової учасників цієї дії, наявності об’єктивної можливості здійснювати повну фіксацію на місці події.

It is noted that the inspection of the scene during the investigation of violations of traffic safety rules or transport operation is one of the primary investigative (search) actions when it is possible to obtain important source and evidentiary information. In order to increase the effectiveness of this procedural action, it is recommended to choose tactical methods and their combinations taking into account the effect of the legal regime of martial law, the security component of the participants of this action, the presence of an objective possibility to perform full fixation at the scene of the incident.

Отмечено, что осмотр места происшествия при расследовании нарушений правил безопасности дорожного движения или эксплуатации транспорта является одним из первоочередных следственных (розыскных) действий, когда получается получить важную исходную и доказательную информацию. Ради повышения результативности этого процессуального действия рекомендуется выбирать тактические приемы и их совокупности с учетом действия правового режима военного положения, составляющей участников безопасности этого действия, наличия объективной возможности осуществлять полную фиксацию на месте происшествия.
Keywords: огляд місця події; inspection of the scene; осмотр места происшествия; розслідування порушень правил безпеки дорожнього руху; investigation of traffic safety violations; расследование нарушений правил безопасности дорожного движения; воєнний стан; martial law; военное положение