Протокол SBIRT – скринінг, коротке втручання та перенаправлення на лікування - Сердюк, О. О.; Serdiuk, O. O. (Забезпечення психологічної допомоги в секторі безпеки та оборони України: зб. тез доп. ІІІ Всеукр. міжвід. психол. форуму (м. Київ, 30 трав. 2024 р.). – Київ: ДНДІ МВС України, 2024. – С. 307-311, 2024)
Відзначено, що скринінгові методи – це скорочені психодіагностичні інструменти, що дозволяють швидко оцінити ступінь розладу психіки або ризик його розвинення та перенаправити особу на повноцінну психодіагностику або до спеціалізованого фахівця з метою встановлення діагнозу та лікування.

It is noted that screening methods are abbreviated psychodiagnostic tools that allow you to quickly assess the degree of a mental disorder or the risk of its development and redirect a person to a full-fledged psychodiagnosis or to a specialist for diagnosis and treatment.

Отмечено, что скрининговые методы – это сокращенные психодиагностические инструменты, позволяющие быстро оценить степень расстройства психики или риск его развития и перенаправить личность на полноценную психодиагностику или к специализированному специалисту с целью установления диагноза и лечения.
Keywords: психологічна допомога; SBIRT; скринінг; коротке втручання; перенаправлення на лікування; psychological assistance; screening; brief intervention; referral to treatment; психологическая помощь; скрининг; короткое вмешательство; перенаправление на лечение