Особливості кваліфікації злочинного забруднення або псування земель (ст. 239 Кримінального кодексу України) - Шульга, А. М.; Shulga, A. M. (Право і суспільство. - 2014. - № 6-1, ч. 2. - С. 326-331, 2014)
Статтю присвячено проблемі кваліфікації злочинного забруднення або псування земель. У ній розглянуто та проаналізовано об’єктивні й суб’єктивні ознаки складу злочину, передбаченого ст. 239 Кримінального кодексу України. Зроблено висновок про те, що наявність усіх елементів складу злочинного забруднення або псування земель є єдиною юридичною підставою настання кримінальної відповідальності за це суспільно небезпечне діяння.

The article devoted to the qualification of the criminal contamination or deterioration of land. The objective and subjective features of formal components of crime provided by article 239 of the Criminal Code of Ukraine are examined and analyzed. It is concluded that the presence of all the features of formal components of the criminal contamination or deterioration of land is the only legal basis for criminal liability for this socially dangerous act.

Статья посвящена проблеме квалификации преступного загрязнения или порчи земель. В ней рассмотрено и проанализировано объективные и субъективные признаки состава преступления, предусмотренного ст. 239 Уголовного кодекса Украины. Сделан вывод о том, что наличие всех элементов состава преступного загрязнения или порчи земель является единственным юридическим основанием наступления уголовной ответственности за это общественно опасное деяние.
Keywords: кваліфікація злочинів; забруднення або псування земель; об'єктивні ознаки складу злочину; суб'єктивні ознаки складу злочину; кримінальна відповідальність; qualification of crimes; pollution or deterioration of land; objective signs of the composition of the crime; subjective signs of the composition of the crime; criminal liability; квалификация преступлений; загрязнение или порча земель; объективные признаки состава преступления; субъективные признаки состава преступления; уголовная ответственность