Роль органів самоврядування в системі державного контролю господарської діяльності - Щеголь, А. М.; Shchehol, A. M. (Формування професійних компетентностей на міждисциплінарній основі в умовах глобальної нестабільності : зб. доп. за результатами наук.-практ. конф. (м. Кам’янське, 10 лют. 2025 р.). - Кам’янське: ГО МОПЛ, 2025. - С. 94-98, 2025)
Роль органів самоврядування в системі державного контролю господарської діяльності є важливим аспектом сучасного врядування, що визначає ефективність економічної політики, забезпечення законності та стабільності господарських відносин. Органи місцевого самоврядування відіграють ключову роль у регулюванні господарської діяльності, адже саме вони безпосередньо взаємодіють із суб’єктами господарювання на місцевому рівні, здійснюють контроль за дотриманням законодавчих норм, приймають відповідні рішення, що впливають на розвиток економічного середовища. В умовах децентралізації та розширення повноважень місцевих органів влади їхня відповідальність у сфері нагляду та контролю зростає, що сприяє підвищенню рівня прозорості господарської діяльності та зменшенню корупційних ризиків. Органи місцевого самоврядування забезпечують виконання державної політики на рівні громад, контролюючи використання земельних ресурсів, екологічний стан, дотримання норм будівництва, санітарного стану, ліцензійних вимог та інших регуляторних аспектів. Вони виконують функцію посередника між державними органами та суб’єктами господарювання, координуючи взаємодію між бізнесом і регуляторною системою. Крім того, органи самоврядування мають право приймати локальні нормативно-правові акти, що адаптують загальнонаціональні вимоги до специфічних потреб регіону, що позитивно впливає на інвестиційний клімат та підприємницьку ініціативу. Важливим аспектом їхньої діяльності є контроль за дотриманням підприємствами податкового законодавства, фінансової дисципліни та використання бюджетних коштів. Вони здійснюють моніторинг виконання програм економічного розвитку, надають дозвільні документи та контролюють виконання зобов’язань підприємств перед громадою. Взаємодія між органами самоврядування та державними регуляторами дозволяє зменшити адміністративний тиск на бізнес, спрощує процедури ведення господарської діяльності, що сприяє розвитку малого та середнього підприємництва. З огляду на сучасні виклики, органи місцевого самоврядування відіграють значну роль у забезпеченні правового порядку у сфері економіки, а також у боротьбі з тіньовими схемами ведення бізнесу. Вони здійснюють контроль за сплатою податків, дотриманням трудового законодавства, захистом прав споживачів та підприємців. Важливим напрямом їхньої діяльності є створення механізмів громадського контролю та залучення населення до процесу ухвалення рішень у сфері економічного розвитку територій. Загалом, органи самоврядування відіграють фундаментальну роль у формуванні ефективної та прозорої системи державного контролю господарської діяльності. Їхні повноваження, функції та відповідальність сприяють не лише виконанню регуляторних вимог, а й покращенню якості життя громадян, розвитку підприємницької ініціативи та забезпеченню сталого економічного зростання. Оптимальне поєднання державного контролю та місцевого самоврядування є важливим елементом побудови ефективної моделі управління господарською діяльністю, яка відповідає сучасним викликам та сприяє стабільному розвитку суспільства.

The role of self-government bodies in the system of state control over economic activity is a crucial aspect of modern governance, determining the effectiveness of economic policy, ensuring legality, and maintaining stability in business relations. Local self-government bodies play a key role in regulating economic activity, as they directly interact with business entities at the local level, monitor compliance with legislative norms, and make decisions that influence the development of the economic environment. In the context of decentralization and the expansion of local authorities' powers, their responsibility in the field of supervision and control is increasing, contributing to greater transparency in economic activities and reducing corruption risks. Local self-government bodies ensure the implementation of state policies at the community level, overseeing the use of land resources, environmental conditions, compliance with construction norms, sanitary standards, licensing requirements, and other regulatory aspects. They act as intermediaries between state authorities and business entities, coordinating interactions between businesses and the regulatory system. Additionally, self-government bodies have the authority to adopt local regulatory acts that adapt national requirements to the specific needs of the region, positively affecting the investment climate and business initiatives. An essential aspect of their activities is monitoring enterprises' compliance with tax legislation, financial discipline, and the use of budgetary funds. They oversee the implementation of economic development programs, issue permits, and control businesses' obligations towards the community. Interaction between self-government bodies and state regulators helps reduce administrative pressure on businesses, simplifies procedures for conducting economic activities, and promotes the development of small and medium- sized enterprises. Given contemporary challenges, local self-government bodies play a significant role in ensuring legal order in the economy and combating shadow business schemes. They monitor tax payments, compliance with labor laws, and the protection of consumer and business rights. An important area of their activity is creating mechanisms for public oversight and engaging the population in decision-making processes related to the economic development of territories. Overall, self-government bodies play a fundamental role in shaping an effective and transparent system of state control over economic activities. Their powers, functions, and responsibilities contribute not only to the fulfillment of regulatory requirements but also to improving citizens' quality of life, fostering entrepreneurial initiative, and ensuring sustainable economic growth. The optimal combination of state control and local self-government is a key element in building an efficient model for managing economic activities, addressing modern challenges, and promoting stable societal development.
Keywords: Україна; органи самоврядування; державний контроль; господарська діяльність; регулювання економіки; місцеве врядування; прозорість; підприємництво; децентралізація; економічний розвиток; податковий контроль; self-government bodies; state control; economic activity; economic regulation; local governance; transparency; entrepreneurship; decentralization; economic development; tax control