Методологічні засади адміністративно-правового механізму реалізації правоохоронної функції держави - Безпалова, О. І.; Bezpalova, O. I.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-2886-695X; ResearcherID: J-7221-2016 (Development and modernization of the legal systems of Eastern Europe: experience of Poland and prospects of Ukraine. Vol. 2. Lublin: Izdevnieciba «Baltija Publishing», 2017. - 336 p. - P. 57-79, 2017)
З’ясовано сутність правоохоронної функції держави. Виокремлено основні ознаки, характерні для адміністративно-правового механізму реалізації правоохоронної функції держави. Охарактеризовано структуру адміністративно-правового механізму реалізації правоохоронної функції держави. Визначено основні кроки в напрямі забезпечення ефективного функціонування адміністративно-правового механізму реалізації правоохоронної функції держави. Уточнено види суб’єктів реалізації правоохоронної функції держави. Доведено, що саме завдяки взаємодії відповідні суб’єкти реалізації правоохоронної функції держави отримають можливість побудувати ефективний алгоритм погоджених дій, який буде враховувати усю специфіку оперативної обстановки, використовувати сили, засоби, форми та методи, що є в розпорядженні інших учасників взаємодії. Вказано, що до числа основних форм реалізації правоохоронної функції держави належать правова та організаційна. Розглянуто класифікацію правових форм реалізації правоохоронної функції держави за характером та складністю дій суб’єктів, ступенем їх активності та спрямованості. Як основних правових форм реалізації правоохоронної функції держави обґрунтовано доцільність виокремлення: правотворчої (у складі якої існує доктринальна форма); установчої; правореалізаційної (в її рамках існують правозастосовна, інтерпретаційна, правоохоронна тощо) форм. З’ясовано, що зміст організаційної форми реалізації правоохоронної функції держави полягає в діяльності відповідних суб’єктів щодо здійснення системних та цілеспрямованих заходів кадрового та матеріально-технічного забезпечення, обліково-статистичних, контрольно-наглядових, організаційно-масових, культурних та виховних заходів.
Безпалова, О. І. Методологічні засади адміністративно-правового механізму реалізації правоохоронної функції держави / О. І. Безпалова // Development and modernization of the legal systems of Eastern Europe: experience of Poland and prospects of Ukraine. Vol. 2. Lublin: Izdevnieciba «Baltija Publishing», 2017. - 336 p. - P. 57-79.
Keywords: Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; Адміністративне право та процес. Administrative Law and Procedure. Административное право и процесс; Монографії. Monographs. Монографии; Україна. Ukraine. Украина; адміністративно-правовий механізм; административно-правовой механизм; administrative and legal framework; law enforcement function of the state; правоохоронна функція держави; правоохранительная функция государства; адміністративно-правове забезпечення реалізації правоохоронної функції держави; державні органи