Збирання, перевірка та оцінка цифрових доказів воєнних злочинів під час збройної агресії в Україні: виклики та рішення - Єфіменко, Т. С.; Yefimenko, T. S. (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 19 квіт. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 375-378, 2024)
Підкреслено, що шлях до відновлення справедливості для жертв воєнних злочинів в Україні тісно пов’язаний з ефективною обробкою цифрових доказів. Подолання викликів, пов’язаних із їх збором, перевіркою та оцінкою, вимагає багатогранного підходу, включаючи законодавчі реформи, міжнародну співпрацю та розробку стандартизованих протоколів цифрової криміналістики.

It is emphasized that the path to restoring justice for victims of war crimes in Ukraine is closely related to the effective processing of digital evidence. Overcoming the challenges associated with their collection, verification and evaluation requires a multifaceted approach, including legislative reforms, international cooperation and the development of standardized digital forensics protocols.

Подчеркнуто, что путь к восстановлению справедливости жертв военных преступлений в Украине тесно связан с эффективной обработкой цифровых доказательств. Преодоление вызовов, связанных с их сбором, проверкой и оценкой, требует многогранного подхода, включая законодательные реформы, международное сотрудничество и разработку стандартизированных протоколов цифровой криминалистики.
Keywords: збирання доказів; gathering evidence; сбор доказательств; цифрові докази; digital evidence; цифровые доказательства; воєнні злочини; war crimes; военные преступления