До обґрунтування важливості забезпечення економічної безпеки як складової національної безпеки - Розумяк, Р. В.; Rozumiak, R. V. (Вісник Кримінологічної асоціації України. - 2025. - № 2 (35), частина 2. - С. 305-313, 2025)
Виділено наступні ключові особливості забезпечення економічної безпеки як складової національної безпеки: 1) системність, оскільки економічна безпека є частиною єдиної системи національної безпеки та взаємопов’язана з політичною, воєнною, екологічною, енергетичною, інформаційною тощо; 2) має комплексний характер, оскільки охоплює всі сектори української економіки; 3) забезпечення, перш за все, носить превентивний характер, оскільки спрямована не лише на подолання загроз, а й на їх раннє виявлення та попередження; 4) збалансованість інтересів, адже забезпечення економічної безпеки враховує потреби держави, бізнесу та громадян для досягнення стійкого розвитку; 5) передбачає підтримку конкурентоспроможності національного виробництва та інноваційного потенціалу; 6) наявність визначеної системи показників і критеріїв оцінки (ВВП, боргове навантаження, інфляція, безробіття, енергозалежність тощо). Констатовано, важливість забезпечення економічної безпеки як складової національної безпеки є беззаперечною, адже від економічної стійкості та спроможності держави залежить не просто матеріально- фінансове благополуччя населення, але й існування українських суспільства та держави як таких, і в умовах війни це є помітним особливо яскраво, коли обороноздатність країни та можливість населення зберігати у такій складній ситуації прийнятний рівень життя у величезній мірі залежить саме від стану національної економіки та її здатності ефективно протистояти відповідним загрозам і зберігати відповідні якісні та кількісні показники.

The following key features of ensuring economic security as a component of national security are highlighted: 1) systemic, since economic security is part of a single system of national security and is interconnected with political, military, environmental, energy, information, etc.; 2) it is comprehensive in nature, since it covers all sectors of the Ukrainian economy; 3) provision, first of all, is preventive in nature, since it is aimed not only at overcoming threats, but also at their early detection and prevention; 4) balance of interests, since ensuring economic security takes into account the needs of the state, business and citizens to achieve sustainable development; 5) it provides for supporting the competitiveness of national production and innovative potential; 6) the presence of a certain system of indicators and assessment criteria (GDP, debt burden, inflation, unemployment, energy dependence, etc.). It has been stated that the importance of ensuring economic security as a component of national security is undeniable, because not only the material and financial well-being of the population depends on the economic stability and capabilities of the state, but also the existence of Ukrainian society and the state as such, and in wartime this is especially noticeable, when the country's defense capability and the ability of the population to maintain an acceptable standard of living in such a difficult situation depend to a large extent on the state of the national economy and its ability to effectively resist relevant threats and maintain the appropriate qualitative and quantitative indicators.
On substitution of the importance of ensuring economic security as a component of national security
Keywords: економічна безпека; забезпечення; елемент; національна безпека; economic security; provision; element; national security