Щодо критичного стану довкілля та сучасні напрями його правової охорони - Шульга, А. М.; Shulga, A. M.; Андрій Шульга (Наступність у кримінальному праві: матеріали наук. конф. до 70-річчя проф. Ю. В. Бауліна (м. Харків, 8 верес. 2023 р.). – Харків : Право, 2023. – С. 281-287, 2023)
Зазначено, що проблеми збереження довкілля як були так і залишаються актуальними. Охорона навколишнього природного середовища й забезпечення глобальної екологічної безпеки має бути навіть в особливих умовах – ведення активних бойових дій.

It is noted that the problems of environmental protection were and remain relevant. The protection of the natural environment and the provision of global ecological security must be done even in special conditions - the conduct of active hostilities.

Отмечено, что проблемы сохранения окружающей среды как были так и остаются актуальными. Охрана окружающей природной среды и обеспечение глобальной экологической безопасности должны быть даже в особых условиях – ведение активных боевых действий.
Keywords: Україна; екологічне право; довкілля; навколишнє природне середовище; правова охорона; війна; war; environment; surrounding natural environment; Украина; война; окружающая природная среда; правовая охрана; legal protection