Аналіз впливу стану атмосфери Землі на дальність зв’язку з безпілотними літальними апаратами - Гаврилюк, Ю. М.; Havryliuk, Yu. M.; Стущанський, Ю. В.; Stushchanskyi, Yu. V.; Рижик, М. М.; Ryzhyk, M. M. (Innovative development of science, technology and education: The 2nd International scientific and practical conference (Vancouver, Canada, November 16-18, 2023). - Vancouver, 2023. - P. 142-144, 2023)
Наголошено, що використання безпілотних літальних апаратів є більш ефективним при безпосередньому контролі та коригуванні виконання завдання зі сторони оператора, що знаходиться на наземній станції. Для цих цілей створюється канал радіотелеметрії між ним та безпілотним літальним апаратом. Від дальності радіозв’язку, його стійкості та надійності залежить не тільки область застосування безпілотних літальних апаратів, а і якість та результат виконання польотних завдань.

It is emphasized that the use of unmanned aerial vehicles is more effective with direct control and adjustment of the task by the operator located at the ground station. For these purposes a radio telemetry channel is created between it and the UAV. Not only the field of application of unmanned aerial vehicles, but also the quality and result of flight tasks depends on the range of radio communication, its stability and reliability.

Отмечено, что использование беспилотных летательных аппаратов более эффективно при непосредственном контроле и корректировке выполнения задания со стороны оператора, находящегося на наземной станции. Для этих целей создается канал радиотелеметрии между ним и беспилотным летательным аппаратом. От дальности радиосвязи, ее устойчивости и надежности зависит не только область применения беспилотных летательных аппаратов, но качество и результат выполнения полетных задач.
Keywords: безпілотні літальні апарати; радіоканали телеметрії; засоби радіоелектронної боротьби; послаблення радіохвиль; дальність радіозв’язку; unmanned aerial vehicles; telemetry radio channels; means of radio-electronic warfare; attenuation of radio waves; range of radio communication; беспилотные летательные аппараты; радиоканалы телеметрии; средства радиоэлектронной борьбы; ослабление радиоволн; дальность радиосвязи