Процесуальні форми використання спеціальних знань під час розслідування військових злочинів - Бершов, Г. Є.; Bershov, H. Ye. (Європейські перспективи. - 2022. - № 2. - С. 233-237, 2022)
У статті підкреслено, що використання спеціальних знань під час розслідування військових злочинів є одним із способів оптимізації процесу досудового розслідування. Встановлено, що форми використання спеціальних знань під час досудового розслідування військових злочинів прийнято виокремлювати за певними критеріями. Зокрема, це визначеність в положеннях кримінального процесуального законодавства України, обов’язковість їх використання, спрямованість, суб’єкти використання тощо. Зазначено, що найбільш розповсюдженим і часто вживаним критерієм є урегульованість кримінальним процесуальним законодавством. За вказаним критерієм розрізняють процесуальну та непроцесуальну форми використання спеціальних знань. Встановлено, що процесуальні форми використання спеціальних знань під час розслідування військових злочинів визначені в положеннях кримінального процесуального законодавства. Виокремлено й охарактеризовано процесуальні форми використання спеціальних знань під час досудового розслідування військових злочинів: залучення обізнаної особи в якості експерта; залучення обізнаної особи в якості спеціаліста до проведення процесуальних дій; залучення обізнаної особи в якості перекладача (сурдоперекладача); допит обізнаної особи в якості свідка; витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, копій документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій, актів перевірок.

In the article it has been emphasized that the use of special knowledge during the investigation of military crimes is one of the ways to optimize the process of pre-trial investigation. It has been established that the forms of using special knowledge during the pre-trial investigation of military crimes are usually distinguished according to certain criteria. In particular, it has been defined in the provisions of the criminal procedural legislation of Ukraine, the obligation of their use, direction, subjects of use, etc. It has been noted that the most widespread and often used criterion is the regulation of criminal procedural legislation. According to the specified criterion, procedural and non-procedural forms of using special knowledge have been distinguished. It has been established that the procedural forms of using special knowledge during the investigation of military crimes are defined in the provisions of criminal procedural legislation. The procedural forms of using special knowledge during the pre-trial investigation of military crimes have been distinguished and characterized: the involvement of a knowledgeable person as an expert; involvement of a knowledgeable person as a specialist in conducting procedural actions; involvement of a knowledgeable person as an interpreter (sign language interpreter); interrogation of a knowledgeable person as a witness; requesting and receiving from state authorities, local self-government bodies, enterprises, institutions, organizations, officials and individuals of things, copies of documents, information, expert opinions, audit conclusions, inspection reports.

Подчеркнуто, что использование специальных знаний при расследовании военных преступлений является одним из способов оптимизации процесса досудебного расследования. Установлено, что процессуальные формы использования специальных знаний при расследовании военных преступлений определены в положениях уголовного процессуального законодательства. Выделены и охарактеризованы процессуальные формы использования специальных знаний во время досудебного расследования военных преступлений.
Procedural forms of using special knowledge during the investigation of military crimes
Keywords: військові злочини; спеціальні знання; форми використання; процесуальна форма; досудове розслідування; military crimes; special knowledge; forms of use; procedural form; pretrial investigation; военные преступления; специальные знания; формы использования; процессуальная форма; досудебное расследование.